x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale De ce ma uit la tine cu ochi straini si goi?

De ce ma uit la tine cu ochi straini si goi?

18 Ian 2005   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)
Am descoperit o fata pe Atomic teve. E genul care plange foarte mult, dar care renaste apoi din propria-i cenusa si zboara mai sus, mai sus, tot mai sus, spre inaltimi de nepatruns, de nespus, de neimaginat. Fata se numeste Bianca si ea se produce cand vor astia de la Atomic s-o dea, intr-un videoclip de sen-za-ti-e, in care simti, dom’le, sufletul cum arde de jale. Adica, practic, mai multe cadre cu ea cum merge, cu ea cum sta, cu ea cum sufera, mereu imbracata altfel si altfel. Cred ca e genul ala care simte nevoia sa-si cumpere lucruri la depresie si d-aia o arata in toate toalele din lume, ca sa vada telespectatorul ca asta nu face misto, chiar sufera!

Uite, de pilda, acest vers: "Lacrimi curg pe obrazul meu". Cata durere credeti ca exprima? Cat alean? Dar cat credeti ca mai poate si fata asta sa sufere asa, incontinuu, incontinuu? Da’ chiar asa, nu va e mila si de ea? Nu va doare sufletu’ ala mic si paros care nu v-ajuta la nimic? Da’ cat puteti s-o priviti pe fata asta fara sa faceti nimic? Insensibililor si prea putin delicatilor! Ca n-ati pune o mana s-o ajutati pe fata asta sa iasa din mizeria ei interioara, care-a lasat-o ala asa, si-a pus palma-ntr-un loc cu denumire prea putin reproductibila aici si-a plecat, lasand-o singura?

"Tu nu stii cat mi-e de greu", face fata intr-un alt vers, fara sa stie ca exista pe lumea asta macar un suflet nobil (al meu!) care compatimeste cu ea si n-ar lasa-o sa se duca asa, de suflet, i-ar intinde, la o adica, o mana de ajutor, ar scoate-o la suprafata, ar spala-o, i-ar da la o parte paru’ rebel de pe frunte si gata, ar duce-o la o sedinta de psihoterapie, pentru ca e clar ca, fara ajutor specializat, gagica n-are cum sa-si revina.

Ma gandesc la fetele-astea ahtiate dupa cantat. La sala de forta la care ma duc eu ca sa am de unde pleca, se da cu gantere la muschi un reputat cantaret de muzica usoara romaneasca, Aurel Moldovan. Sa va spun ca irepetabilul star, saracul de el, practic, nu poate nicicum scapa de un card de pustoaice care sar pe el sa-l intrebe cum sa se lanseze si ele pe aripile muzicii. Pe una a-ntrebat-o "da’ de ce vrei tu sa cantI", si ea a raspuns "ca sa fac bani, ca el de ce canta", iar el, indignat de atata pragmatism, i-a replicat dur ca pentru implinirea lui spirituala.

Revenind la fata Bianca, eu sunt convinsa ca ea s-a apucat de cantat doar-doar l-o aduce inapoi pe nenorocitul ala care-a parasit-o.

×
Subiecte în articol: arte