x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Decernare - Ultimul "Om Bun" national

Decernare - Ultimul "Om Bun" national

de Alex Revenco    |    16 Dec 2006   •   00:00
Decernare - Ultimul "Om Bun" national
DECERNARE - Vali Serban - premiu pentru intreaga cariera
Poimaine demareaza o noua editie a Festivalului National - Concurs de muzica folk "Om Bun", cea mai importanta manifestare a genului din ultimii 20 de ani.

Si in acest an festivalul va aduna cei mai mari cantautori ai Romaniei pe scena deja traditionala pentru folk, cea a Teatrului "Ion Creanga". Asadar, la 18 decembrie ii vom urmari in recitaluri mai consistente ca de obicei pe Nicu Alifantis, Mircea Vintila, alaturi de band-ul sau Brambura, precum si pe Ducu Bertzi impreuna cu Marius Batu si Mihai Nenita. Seara de magie, spirit si poezie va fi intregita de inegalabilul Florian Pittis.

RECITALURI. Cea de-a doua seara va fi deschisa de doua reprezentante ale folkului feminin: Maria Gheorghiu si Ada Milea, amandoua lansate cu ani in urma de Festivalul "Om Bun". Vor urma doua recitaluri complexe, primul dintre ele sustinut de Victor Socaciu si Biroul Executiv. Noul grup al lui Socaciu, format din trei muzicieni experimentati, constituie una dintre noutatile acestei editii a festivalului.

Ultimul recital al serii va apartine cantautorului moldovean de succes Pavel Stratan. La 20 decembrie, dupa Gala Laureatilor din sectiunea concurs a festivalului, va urma momentul decernarii premiului pentru intreaga activitate celui autodenumit "ultimul lup": cantautorul ardelean Vali Serban. In continuare, Dinu Olarasu va readuce pe scena festivalului creatiile sale mai vechi si mai noi, pentru ca, la finalul festivalului, publicul sa fie rasfatat cu recitalurile substantiale oferite de doua nume care nu mai au nevoie de nici o prezentare: Vasile Seicaru si Mircea Baniciu, ultimul secundat de "colibristul" Vladi Cnejevici.

O FAMILIE. Referitor la editia din acest an, Victor Socaciu, cel care de 15 ani este sufletul acestui eveniment, a marturisit: "Aceasta editie este ultima cu caracter national, pentru ca ma gandesc tot mai mult ca incepand din 2007 sa dam «Omului Bun» o dimensiune noua, mai mare, de ce nu europeana.

In urma cu 22 de ani am scris cantecul «Europa», in care spuneam: «Noi de-a pururi sa fim o familie doar/Una singura pe continent», cu mult inainte ca Europa sa devina proiect national. Ce parea atunci vis este astazi realitate. Si daca intotdeauna arta a precedat politicul, cred ca si visul unui festival european «Om Bun» poate deveni , incepand cu 2007, o realitate fireasca, pentru ca stiu ca muzica folk romaneasca are sanse reale de a ne integra cultural mai profund decat orice alt gen muzical din Romania".

Festivalul este organizat de Fundatia "Om Bun", cu sprijinul partenerilor media Televiziunea Romana, Radiodifuziunea Romana si Jurnalul National si al firmelor Aquamontaj SA, Phoenicia Grand Hotel, SRP Rent-a-Car si Hora SA. Biletele se gasesc la Teatrul "Ion Creanga" si costa intre 20 si 30 RON.
×
Subiecte în articol: arte