x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre noul porc fericit

Despre noul porc fericit

21 Mar 2005   •   00:00

Bine v-am gasit la o noua editie a emisiunii "Ferma", mai, animalelor.

  • de LUIZA LUPU
  • C(RAMPE) - CULTURA/MASS-MEDIA
  • Astazi vom vorbi despre porci si libertatea porcilor in natura. De asemenea, va vom prezenta aspecte de neuitat de la un targ de agricultura din Germania, in cadrul rubricii intitulate, desigur, "Undeva in Germania". Aici vom putea urmari momente si schite cu agricultori veniti direct de pe scena, nu-i asa, romaneasca de agricultura si vom afla impreuna ca toata lumea "ie chitita pe u-ie, u-ie, u-ie", ca toti taranii viseaza la "u-ie, u-ie, u-ie", ca "sta cu mana pe clanta u-ie, dar ce te faci, ca s-ar putea sa cada clanta si ei sa cada in nas". (Ati urmarit comentariile pertinente ale unui important analist politic, aflat in vizita la Targul de Agricultura din Germania, in cadrul, cum spuneam, rubricii "Undeva in Germania").

    Dar sa spicuim in continuare din discursurile, ma scuzati, informale, ale domnului, in incercarea de a descoperi impreuna, putan cate putan, din tainele porcului roman, insetat, ca noi toti, de adevar, dreptate si, nu in ultima instanta, de libertate.

    "Un porc se poate imbolnavi aaaaa... la un moment dat, de ooooo... anumita boala", pentru ca mai incolo sa aflam ca un porc fericit e un porc ecologic, iar un porc ecologic este, de buna seama, un porc care a aflat ce-i aia libertatea. "Porcul sta in cotetul lui, el iese si intra cand vrea... usa e usa." Dar mai multe despre libertatea porcilor, intr-una dintre emisiunile noastre viitoare.

    Avem in spatele nostru un frumos panou pe care scrie in spaniola "Ministerul Agriculturii nu-stiu-cum-si-ceva-cu-peste-la-sfarsit Spaniol". Vorbim nonsalant despre porcii nostri si ai lor, despre mierea noastra si a lor si, incetul cu incetul, o intrebare se impune de la sine: "De ce, dom’le, nu putem fi ca ei?". Raspunsul, asa cum v-am obisnuit, intr-o editie urmatoare, pentru ca acum am ajuns la un alt stand spaniol, tot undeva si tot in Germania, si aflam de un nou tip de ulei de masline, mai savuros, mai nu-stiu-cum, cetateanul asta cu ochelari ne explica in spaniola, iar noi vorbim de ale noastre, asta ne zice cum a obtinut uleiul, iar noi povestim de bunica noastra care facea aceeasi chestie pe care o gasim aici, "iata, asadar, stimati agricultori, cum ne intalnim in timp, cum isi dau mana natiile lumii, cum bunicile din Romania le-au luat-o inainte la spanioli, care, asa, de un metru cincizeci, cat avea Franco in inaltime, ia uitati ce agricultura le-a facut la astia, "spasiba, dancheson, mersi bocu", noi sa ne continuam emisiunea".

    ×
    Subiecte în articol: arte porc u-ie