x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Detectivi amatori

Detectivi amatori

02 Mar 2005   •   00:00

Fox TV a lansat in luna iulie 2001 un reality show in care participantii isi demonstrau calitatile de detectivi criminalisti.

ADRIANA PADURARU

"PROFESIONISTI". Concurentii si-au imaginat ca sunt adevarati detectivi pentru a descoperi "criminalii"
Intitulat "Murder in Small Town X" ("Crima in oraselul X"), reality show-ul produs de Gordon Cassidy, Robert Fisher Jr. si George Verschoor - de la Departamentul Divertisment al postului american Fox TV - pune la lucru 10 oameni obisnuiti, dornici de a dezlega misterul unei crime imaginare. Concurentii erau "incurcati", "scenaristii" avand grija sa ii ademeneasca pe cai gresite. Astfel, numarul suspectilor (interpretati de actori profesionisti) era din ce in ce mai mare.

DEBUT. Reality show-ul era programat sa inceapa la 24 iulie, dar, din diverse motive, debutul a fost amanat. "Acest lucru ne da posibilitatea sa mai punem la punct cateva amanunte organizatorice si sa imbunatatim scenariul", a declarat atunci Gail Berman, presedintele Departamentului Divertisment. In cele din urma, emisiunea a vazut "lumina micului ecran" la data de 31 iulie. In fiecare saptamana, "detectivii" erau trimisi in diverse misiuni ce aveau menirea de a "subtia" numarul suspectilor. Ei trebuiau sa analizeze fiecare indiciu, pentru a fi siguri ca nu-l scot de pe lista potentialilor criminali chiar pe vinovat. La sfarsitul fiecarui episod, doi participanti erau trimisi in doua locatii diferite pentru a desfasura ancheta pe cont propriu. Pentru a se sti ce fac la fiecare pas, celor doi li s-a montat o minicamera de luat vederi pe frunte. Cel care descoperea criminalul era declarat castigator.

FINALA. Cele zece persoane care au facut pe Sherlock Holmes in acest reality show au fost: Stacey Carmona, Gary Fredo, Alan Frye, Angel Juarbe Jr., Shirley King, Kristen Kirchner, Katie Kloecker, Lindsey Labrum, Andrew Landan, Jeff Monroe sI Brian Porvin. Dupa efectuarea anchetelor - care au durat mai bine de o luna - , la data de 5 septembrie a fost declarat invingator Angel Juarbe Jr., de profesie pompier.

EROU. Din pacate pentru Angel, el nu s-a putut bucura prea mult de titlul castigat si de premiul in valoare de 250.000 de dolari. Angel a facut parte din echipa de pompieri mobilizati la World Trade Center (WTC) dupa atentatul terorist din 11 septembrie 2001. Pompierul american a fost primul dat disparut in acea zi, iar trupul sau a fost gasit abia la sfarsitul lunii noiembrie.

FORMAT PRELUAT DE BBC
British Broadcasting Corporation (BBC) a preluat formatul reality show-ului pentru difuzarea acestuia in Anglia. Varianta UK este realizata de Lorraine Heggessey si produsa de Conrad Green (nimeni altul decat "taticul" BB-ului din Marea Britanie). Cu toate ca show-ul american a crescut in popularitate abia dupa decesul castigatorului, britanicii au investit milioane de lire in versiunea BBC. Dar nici ei nu au avut prea mare succes, premiera hotarata pentru septembrie 2003 fiind amanata si rasamanata.
×
Subiecte în articol: arte