x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale E Hemingway! - O noua serie de autor

E Hemingway! - O noua serie de autor

de Sebastian S. Eduard    |    01 Noi 2007   •   00:00
E Hemingway! - O noua serie de autor
Sursa foto: FILES/

Dacă intraţi intr-o librărie şi cereţi un roman semnat Hemingway, in cel mai bun caz veţi găsi un volum in engleză. Operele autorului american nu au mai apărut in Romănia in ultima vreme.


Dacă intraţi intr-o librărie şi cereţi un roman semnat Hemingway, in cel mai bun caz veţi găsi un volum in engleză. Operele autorului american nu au mai apărut in Romănia in ultima vreme.


Problema o constituie drepturile de autor, care nu au fost pănă acum cumpărate in Romănia. Pănă acum. Pentru că Polirom a achiziţionat aceste drepturi, editura iese pe piaţă cu o nouă serie de autor. "Bătrănul şi marea" deschide integrala Hemingway, dedicată de editura Polirom scriitorului american, unul dintre cei mai mari prozatori ai secolului al XX-lea.


BIBLIOGRAFIE. Ernest Miller Hemingway a publicat primul său roman in1926, "The Sun Also Rises (Fiesta)", o carte cu tentă autobiografică ce descrie viaţa comunităţii americane din Europa. Hemingway s-a remarcat in istoria literaturii universale publicănd "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"), "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), dar şi numeroasele povestiri şi nuvele. Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia volumului "The Old Man and the Sea" ("Bătrănul şi marea"), in 1954 primind Premiul Nobel pentru Literatură.


POVESTE. Aducerea lui Ernest Hemingway la Polirom are şi o poveste interesantă.
"Mi-a luat un an şi mai bine să intru in legătură cu moştenitorii lui Hemingway şi căteva zeci de e-mail-uri adresate avocatului familiei, care, in prima faza, nici nu voia să audă de Romănia", povesteşte Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei "Biblioteca Polirom". "«Compania» pe care urmau să i-o ofere cei peste 350 de autori de marcă traduşi in «Biblioteca Polirom», precum şi seriozitatea pe care editura o dovedeşte de peste 12 ani in relaţiile cu agenţii şi editorii străini l-au convins pe avocat să accepte o integrală Ernest Hemingway la Polirom. Comic este faptul că avocatul n-a vrut să semneze pănă nu am purtat o ultimă discuţie telefonică, in timpul căreia m-a intrebat căţi ani am. «27…», i-am mărturisit, nedăndu-mi seama dacă nu cumva cu acest adevăr risc să dărăm toată munca de peste un an. «O, căt mă bucur! Eu vreau o relaţie de lungă durată cu editorii lui Hemingway, aşa că eşti exact omul de care am nevoie!». Şi aşa a pornit seria Ernest Heminway".


AL 11-LEA PROIECT. Seria "Ernest Hemingway" este cel de-al 11-lea proiect din cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom". Debutul cu microromanul "Bătrănul şi marea" va fi urmat de un al doilea titlu din serie, "Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri", in traducerea scriitorului Ionuţ Chiva. Ambele volume vor fi lansate printr-un eveniment la Tărgul de Carte Gaudeamus 2007. Următoarea serie de autor din cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom" va fi dedicată scriitorului de origine sărbă Danilo Kis.


Carte de Pulitzer

"Bătrănul şi marea", volum premiat cu Pulitzer, a fost remarcat atăt prin stilul direct şi concis, ce reprezintă marca stilistică definitorie a lui Hemingway, căt şi povestea in sine - profundă, emoţionantă şi incărcată de semnificaţii. Romanul relatează trei zile din viaţa pescarului cubanez Santiago, care de aproape trei luni nu prinde nici un peşte. Urmărit de ghinion, el iese departe in larg, şi surprinzător, atrage cel mai mare peşte, care insă nu se lasă prins fără luptă. Felul in care Hemingway descrie confruntarea face din "Bătrănul şi marea" o capodoperă a literaturii universale.

×
Subiecte în articol: arte hemingway polirom