x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eu scriu. Cine ma citeste?

Eu scriu. Cine ma citeste?

de Mihaela Suciu    |    20 Aug 2005   •   00:00
Eu scriu. Cine ma citeste?

In aceasta toamna, Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza a patra editie a Festivalului International "Zile si Nopti de Literatura".

In aceasta toamna, Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza a patra editie a Festivalului International "Zile si Nopti de Literatura". Evenimentul va avea loc in perioada 16-20 septembrie la Neptun si la Bucuresti.

Festivalul, organizat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovisius Naso, va oferi participantilor ocazia unor schimburi de idei si experiente si posibilitatea stabilirii unor contacte in vederea potentialelor colaborari ulterioare. In acest sens, "Zile si Nopti de Literatura" va avea trei seri de lectura, care vor contribui la cunoasterea colegilor de breasla si a unei parti din creatia lor.

Editia din anul acesta reuneste aproximativ 40 de scriitori din tari cu care Uniunea Scriitorilor a stabilit deja contacte solide - Marea Britanie, Statele Unite, Irlanda, Franta, Suedia, Finlanda, Belgia, Spania, Portugalia, Israel, Slovenia, Albania, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Tunisia, dar si din tari care sunt prezente in premiera la aceasta manifestare cum ar fi Thailanda, Elvetia, Peru.

REFLECTIE. Colocviul din acest an are ca tema un subiect incitant: "Eu scriu. Cine ma citeste?". Pe aceasta tema s-au anuntat o serie de comunicari din partea scriitorilor straini si romani. Acestea pun in lumina diferite aspecte ale temei inaintate spre dezbatere. Prima are in vedere relatia scriitor-cititor, ceea ce presupune o serie de intrebari de genul: este textul literar accesibil, raspunde scriitorul gustului public sau gustul public este influentat de catre scriitor? Un alt aspect este dramatica scadere a numarului de cititori. Este acest fapt un efect al cresterii interesului fata de televiziune si Internet sau un efect al cresterii pretului cartii? Cat de comprehensibil este mesajul trimis de scriitor lectorilor sau criticilor sai? Ce anume da valoare unei opere literare: numarul cititorilor, capacitatea de a rezista in timp, posibilitatea de a fi tradusa sau alte criterii? Toate aceste intrebari ale existentei literaturii intr-o lume postmoderna, ce pune accent pe aplicabilitatea cunoasterii, isi vor gasi raspuns la "Zile si Nopti de Literatura", datorita prezentei scriitorilor invitati.

INVITAT DE ONOARE. Mario Vargas Llosa este probabil cea mai asteptata prezenta de anul acesta la festival. Dincolo de faptul ca va primi marele premiu, in valoare de 10.000 de dolari, oferit de organizatori pentru activitatea sa literara, el va participa si la o serie de colocvii. Lista participantilor din afara granitei Romaniei contine nume precum: Radomir Andric (Serbia), Bar Kohav Israel (Israel), Be’er Haim (Israel), Bektas Cengizt (Turcia), Brown John Alan (Marea Britanie), Carrere Charles (Belgia), Casasses Figueres Enric (Spania - Catalonia), Cengiz Gülsüm (Turcia), Cimpoi Mihai (Republica Moldova), Ciobanu Vitalie (Republica Moldova), Craciunescu Ioana (Franta), Curman Peter (Suedia), Czury Craig (SUA), Foster Edward (SUA), Gebler Carlo (Irlanda), Haller Christian (Elvetia), Moura Paulo (Portugalia) etc.

PUS LA BATAIE. Ca si la editiile precedente, Festivalul International "Zile si Nopti de Literatura" va decerna cele doua premii: Premiul OVIDIUS - care se acorda pentru valoarea operei literare si contributia autorului pentru afirmarea libertatii de expresie si a tolerantei interetnice - si Premiul Festivalului - pentru valoarea operei literare si contributia autorului la largirea frontierelor literaturii. In contextul Festivalului vor avea loc lansari de carte ale unor scriitori participanti la eveniment, in cadrul Targului de carte "Ovidius" din Constanta.

Coorganizatori la editia din acest an sunt Societatea Romana de Radio Difuziune, Institutul Cultural Roman, Institutul Cervantes, Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Mangalia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.

ADEVARUL MINCIUNILOR
Jorge Mario Pedro Vargas Llosa s-a nascut pe 28 martie 1936 in orasul Arequipa (Peru). Isi va cunoaste tatal abia la zece ani, in tot acest timp fiind convins ca acesta a murit ca un erou. Intalnirea cu tatal sau inseamna si redirectionarea in ceea ce priveste educatia, astfel ca adolescenta ii este marcata de Colegiul Militar Leoncio Prado din Lima. Intra la Universitatea Nacional Mayor de San Marcos, unde studiaza Literele si Dreptul. La 18 ani se casatoreste cu matusa sa, Julia Urquidi, ceea ce-l va determina sa munceasca. In paralel cu facultatea, lucreaza in mai mutle locuri. In 1959 pleaca la Madrid (Spania), unde isi ia doctoratul in Filosofie si Litere. Divorteaza de matusa sa si se casatoreste cu verisoara lui, Patricia Llosa, cu care face trei copii. Dupa o tinerete marcata de ideologia comunista, se dezice de aceasta, ajungand pana la a se certa cu bunul sau prieten, Gabriel Garcia Marquez. In 1990 candideaza la presedintia Perului, dar pierde in fata discursului populist al lui Fujimoto, a carui politica dictatoriala, scriitorul nu va inceta sa o denunte.

Carti semnate Llosa: "Orasul si cainii", "Matusa Julia si condeierul", "Elogiu mamei vitrege", "Conversatie la catedrala", "Adevarul minciunilor", "Lituma in Anzi", "Povestasul", "Paradisul de dupa colt" etc.
×
Subiecte în articol: arte