x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Evenimente pline de culoare în lumea artelor vizuale

Evenimente pline de culoare în lumea artelor vizuale

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Aug 2024   •   15:17
Evenimente pline de culoare în lumea artelor vizuale

Astăzi, 12 august 2024 au loc trei manifestări expoziționale:

Galeria de Arte a Colegiului Național „Regina Maria” din Constanța (Bd. Alexandru Lăpușneanu, nr.11) găzduiește la ora 16, vernisajul Salonului de vară, în cadrul căruia expun 27 de artiști, membrii ai filialei constănțene.

La Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bd. Decebal, nr.8), are loc la ora 17, vernisajul expoziției „MAEȘTRI PEREGRINI – GALERIA CĂLĂTOARE”. Pe simeze se vor afla lucrări de: Petre ACHIȚENIE, Mircea BÂTCĂ, Ion CÂRJOI, Adrian CHIRA, Florin CIUBOTARU, Viorel COȚOIU, Miron DUCA, Imola FELDBERG POPESCU, Marin GHERASIM, Amelia GHERASIM DIAMANDESCU, Ana Ruxandra ILFOVEANU, Ernest KOVACS, Doina MOISESCU HERIVAN, Gabriela MANOLE ADOC, Aurel MANOLE, Teodor MACARI, Nicolae UNGAR, Gheorghe ȘARU, Corneliu VASILESCU, Leon VREME.

La ora 18, la Galeria Orizont din București (Bd. Nicolae Bălcescu, nr.23A), este programat vernisajul expoziției lui Marian Gheorghe, intitulată „100 de lămpi – Design retroactiv”. Curatori sunt: Alexandra Crăciun, Constantin Hostiuc și Marian Gheorghe.

 

Tot trei evenimente vor avea loc și miercuri 14 august:

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea (str. Carol I, nr.25), în parteneriat cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, Consiliul Județean Vâlcea și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, organizează la ora 13, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”, expoziția doctorală „RE[CONTEXT]” a artistei Theodora Scurtu, ca ilustrare a tezei sale de cercetare intitulate „Recontextualizarea artei textile tradiționale”. Curatorꓽ Gheorghe Dican. Critic și istoric de artăꓽ Luiza Barcan. Coordonator de proiectꓽ Alina Cristea

Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși”, organizează la ora 18, la Galeriile de Artă "Constantin Brâncuși "din Târgu Jiu (str. Traian nr. 27), vernisajul expoziției „Trecut, Prezent, Viitor” a artiștilor Eugen MIRCEA, Andra MIRCEA, Codrin MIRCEA. Curator: Vasile FUIOREA. Expoziția este deschisă până pe 4 Septembrie.

Galeria Națională „Delta” din Arad (Strada Mihai Eminescu 2) este gazda expoziției „Obiecte fine. In memoriam Luminița Penișoară (1954-2023)”. Îngrijit de Adriana Oprea și Roxana Penișoară-Pârvu, evenimentul expozițional va fi vernisat la ora 18.

 

Joi, 15 august, se vor deschide patru expoziții:

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Salrom și Asociația Pro Valores, propun de la ora 13, două manifestări expoziționale inedite, care vor fi inaugurate în cadrul spațiilor expoziționale din Salina de la Ocnele Mari. În cadrul Salonului Concursului de Arte Vizuale „România Underground” vor putea fi admirate lucrările a 38 de artiști, de primă valoare, din Alba Iulia, Bacău, București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara.

„Gemstones garden” este titul expoziției pictoriței Carmen Poenaru, artistă multipremiată în tară și străinătate, cu lucrări în colecțiile unor muzee din India, Chile, Republica Moldova, dar și din Bacău, Galați și Bârlad. În prezent Carmen Poenaru conduce Filiala Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Coordonatorul proiectului este Sebastian Crăciun, iar curator al ambelor manifestări expoziționale este Gheorghe Dican.

Galeria de Artă din Brăilă (Piața Traian, nr.2) găzduiește la ora 17 vernisajul expoziției „Am adus cerul mai aproape de Voi” a pictorului Csatlos Levente din Târgu Mureș.

„Povești Balcanico-Fantastice” de Radu-Mihai Tănasă, la Galeria Octav Băncilă Iași (str. Lăușneanu, nr.7-9). Aceste file dintr-o cercetare a artistului vor putea fi răsfoite începând cu ora 19. Expoziția va include o serie de lucrări interdisciplinare ce explorează identitatea și tradițiile balcanice prin video, performance, desen și muzică. Include, de asemenea, o serie de picturi ce abordează conceptul de masculinitate și diferențele socio-culturale dintre Europa de Vest și cea de Est.

Duminică, 18 august 2024, Muzeul Național ,,George Enescu" / Secția ,,Alice și Dumitru Rosetti Tescanu – George Enescu" – Tescani, găzduiește în Capela Sf. Gheorghe, Expoziția „Tescani – Locul Împărăției” a pictorului Marcel Lupșe, eveniment care reunește 69 de lucrări create în ultimele decenii la Tescani. Vernisajul va avea loc la ora 17, când se va lansa si albumul „Tescani – Locul Împărăției" – Marcel Lupșe – pictură.

×