x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția „Tradiții și chipuri de femei în Maramureș‟, vernisată la Stockholm de Ziua Internaționala a Femeii

Expoziția „Tradiții și chipuri de femei în Maramureș‟, vernisată la Stockholm de Ziua Internaționala a Femeii

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Mar 2024   •   23:00
Expoziția „Tradiții și chipuri de femei în Maramureș‟, vernisată la Stockholm de Ziua Internaționala a Femeii

Vernisajul expoziției de fotografie, intitulată „Tradiții și chipuri de femei din Maramureș‟, semnată de artista Mariana Scubli, va avea loc de Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie, de la ora 18.00, în galeria ICR Stockholm. La eveniment vor participa artista Mariana Scubli și curatorul Dinu Dunca, arhitect stabilit în Suedia de 33 de ani, care va prezenta în limba suedeză creațiile invitatei. Expoziția, finanțată de firma de arhitectură Arkiland Landskapsarkitektur AB, prezintă portrete feminine, care includ trimiteri spre tradiții, meșteșuguri populare și portul popular românesc din zona Maramureșului.

Fotografia este mai mult decât o simplă declanșare, fotografia este imortalizarea clipei ce pleacă din suflet, și care poartă în ea tot ce ai văzut, tot ce ai cunoscut în viața ta - toată muzica ascultată, toate randurile citite, toți oamenii întâlniți, toată iubirea simțită vreodată. Am ales să transmit celor ce vor să vadă, frânturi din viața unui neam‟, mărturisește artista.

Expoziția „Tradiții și chipuri de femei în Maramureș‟, care va cuprinde aproximativ 100 de fotografii etnografice din zona de nord a României, va rămâne deschisă de luni până vineri, între orele 11.00-16.00, în perioada 8-29 martie 2024, în galeria ICR Stockholm (Skeppsbron 20).

Mariana Scubli are un master în arte vizuale, este membru în Varadinum Foto-Club Oradea și în Asociația Euro Foto Art – Oradea, membru al Asociației Artistilor Fotografi din România (AAFR), membru al Global Photographic Union (GPU). Artista este pasionată de fotografia etnografică, de dimensiuni mari, care prezintă peisaje, tradiții, meșteșuguri și porturi populare.  A colaborat în proiecte pentru obținerea de fonduri europene destinate conservării tradițiilor în Maramureș. A fost distinsă cu numeroase premii și a avut participări la saloanele de artă fotografică internaționale și naționale. În străinătate, a expus, din anul 2019, în Franța, Ucraina, Ungaria, Spania, Italia, China, Emiratele Arabe Unite, India, Belgia, Japonia. În 2023 a fost distinsă pentru"Cel mai bun portret" în India.

Firma de arhitectură Arkiland Landskapsarkitektur AB, reprezentată de  arhitect LASR/MSA Dinu Dunca, care este și curatorul expoziției, a susținut organizarea, în Suedia, a mai multor evenimente culturale, printre care se numără concertul Fraților Petreuș, în aprilie 2018, și expoziția Corinei Preda-Perianu, vernisată în decembrie 2022 la sediul ICR Stockholm.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×