x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Babel - “Superstiţii” lîngă Turnul Chindiei

Festivalul Babel - “Superstiţii” lîngă Turnul Chindiei

de Maria Sârbu    |    12 Iun 2008   •   00:00
Festivalul Babel - “Superstiţii” lîngă Turnul Chindiei

Cea de-a doua ediţie a Festivalului artelor spectacolului “Babel” de la Tîrgovişte începe mîine cu spectacolul “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, al Teatrului “OKT” din Vilnius, Lituania. Cu această creaţie a celebrului regizor Oskaras Korsunovas – laureat al Premiului european pentru teatru, prezentată şi la Festivalul de la Avignon, se “aprinde” manifestarea în apropierea Turnului Chindiei din fosta capitală a Ţării Româneşti.



Cea de-a doua ediţie a Festivalului artelor spectacolului “Babel” de la Tîrgovişte începe mîine cu spectacolul “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, al Teatrului “OKT” din Vilnius, Lituania. Cu această creaţie a celebrului regizor Oskaras Korsunovas – laureat al Premiului european pentru teatru, prezentată şi la Festivalul de la Avignon, se “aprinde” manifestarea în apropierea Turnului Chindiei din fosta capitală a Ţării Româneşti. Apropo, Korsunovas este un răsfăţat al Avignonului, fiind invitat în secţiunea oficială a amplului eveniment teatral şase ani consecutiv. Directorul Festivalului Babel, Mc Ranin, merită toate laudele, pentru că a reuşit să-l aducă, cu puţin timp în urmă, la Tîrgovişte pe cel care se lasă foarte greu convins să participe la evenimente teatrale. Korsunovas venise să vadă spaţiul în care va fi jucat spectacolul “Chip de foc”, dar şi pentru “o înţelegere” de a monta pe scena Teatrului “Tony Bulandra” – organizatorul Festivalului “Babel”.

DIVERSITATE. O altă prezenţă remarcabilă în festival este şi cea a “Volksbuhne Theater Berlin” – o companie de prestigiu din Germania, care aduce, cu sprijinul Goethe Institut, producţia “Neveste de dictatori”, în regia lui Rene Pollesch. Din Polonia este aşteptată trupa Academiei de Mişcare (Varşovia), care va prezenta spectacolele “Clearly in. Silence” (pe lacul din parcul oraşului) şi “Lecţia chinezească”. Teatrul Naţional Academic “G. Sundukyan” din Erevan şi-a propus să-i uimească pe români cu montarea “Psychosis 4.48” – o inedită punere în scenă a unui monolog, în interpretarea a şapte actriţe. Compania sud-coreeană “Changpa Theatre” din Seul va participa la festival cu “Doodri Doodri”, iar “Les Grognons” din Lyon cu “Vieillesse, Vieillesse!”. Alături de acestea vor juca şi trupe româneşti.

Teatrul gazdă a pregătit cîteva spectacole pentru festival, unul fiind cel de sîmbătă, prezentat în premieră. Este vorba de “Odihna”, pus în scenă de regizorul Mihai Măniuţiu după un text de George Banu, interpretul principal fiind actorul Marian Rîlea. A fost programată şi o creaţie realizată pe aceeaşi scenă de Alexander Hausvater – “Femeile din Trahis”. Va putea fi văzut şi spectacolul “Elektra”, în regia lui Sorin Militaru, al Teatrului “Tomcsa Sandor” din Odorheiul Secuiesc. S-a selectat, de asemenea, “Adio secol XX”, o producţie a Teatrului Ariel din Tîrgu-Mureş regizată de Horaţiu Mihaiu.

PERSONALITĂŢI. Printre personalităţile invitate la festival sînt şi George Banu, critic de teatru, profesor la Sorbonne Nouvelle-Paris, Jean Guy Lecat, scenograful francez, care a lucrat alături de celebrul Peter Brook mai bine de un sfert de veac. Ei vor susţine conferinţe în cadrul unor colocvii de scenografie şi de critică teatrală.

Programul cuprinde şi spectacole interactive pentru copii, de stradă, parade “Babel”. Vor fi în acest an la mare căutare, adică aşteptate şi concertele, susţinute de trupe precum “Trigon” (Republica Moldova), “Timpuri Noi”, “Trooper”, “Quartet of Jazz”, “Gloria”.
Avînd ca temă “Superstiţii”, această ediţie a festivalului este un simbol al diversităţii, care îşi propune, după cum spun organizatorii, “să refacă legătura dintre artă şi comunitate, să fie un punct de întîlnire între oameni reprezentînd identităţi diferite, cu modalităţi de exprimare şi viziuni artistice diferite”.

“Teatrul nostru îşi propune să contribuie la construirea unui veritabil spaţiu de dezbatere şi de promovare a valorilor europene care să implice operatorii şi instituţiile culturale din România şi din regiune”, afirmă Mc Ranin, cel care a fondat şi a animat Teatrul “Tony Bulandra” – instituţie aflată pe harta teatrală a României din ianuarie 2002. De atunci, regizori importanţi îşi lasă amprenta asupra tinerei trupe, conectînd acest teatrul la vasele comunicante ale artei spectacolului.

×
Subiecte în articol: arte