Ziua a doua a Festivalului National de Teatru 2005 a inceput cu un omagiu adus aceluia care a fost Maestru, prieten si coleg tuturor acelora care iubesc teatrul: Vlad Mugur. Acestei mari personalitati culturale, Marina Constantinescu i-a dedicat actuala editie a festivalului. Toti cei care s-au simtit prieteni, colegi sau macar au avut onoarea de a-i strange mana ori a-i viziona spectacolele, au fost prezenti luni, 7 noiembrie, la amiaza, la Teatrul Act. Sa spunem ca amintirea lui Vlad Mugur i-a facut sa raspunda "Prezent!" pe Victor Rebengiuc, Iani Cojar, Tompa Gabor, Alexandru Dabija, Florica Ichim, Coca Bloos, Ion Caramitru etc.? Sau ca proiectia interviului realizat in â98 de Sanda Visan cu Maestrul, la Piatra-Neamt, a fost urmarita cu sufletul la gura si lacrimi in ochi? In acordurile melodiei "La boh"me", a lui Aznavour (doar marele regizor era, inainte de toate, un om care ura sa fie rigid si conventional), participantii au inchinat un pahar de vin rosu sau alb (de ce oare?), cu gandul la acela care, din inalt, este - inca! - mentor spiritual al breslei regizorilor si actorilor.
|
|
WOYZECK. O piesa
intr-adevar impresionanta, cu o regie pe masura, Mihai Maniutiu, aflat la a doua colaborare cu Teatrul Maghiar de stat Cluj, si o actrita (Imola Kezdi, cunoscuta publicului larg din "Orient Express"-ul lui Sergiu Nicolaescu) impecabila. Nu a mai contat nici traducerea la casca, nici scaunele din plastic, puse direct pe scena, asa cum cerea protocolul, ci doar teatrul si impactul asupra publicului. "«Woyzeck»", spune Mihai Maniutiu "e un spectacol pentru aceia dintre noi care isi simt in mod acut fragilitatea in fata lumii, a destinului si a semenilor, dar care stiu, in acelasi timp, ca tocmai aceasta fragilitate poate fi calea de acces spre o traire mai autentica si mai intensa a vietii, fie si cu pretul suferintei si al durerii... «Woyzeck» e o sonata pentru iubire, intr-o lume a (ne)iubirii, o lume lipsita de fragilitate, in care existenta omului a devenit desertica, minerala. Iubirea, asemeni tuturor marilor valori existentiale care ne fac mai umani, mai vii, este fatalmente fragila, deoarece, aidoma lor, este de neinlocuit".
|
|
MASCARICIUL. A doua seara a Festivalului National de Teatru a adus "Mascariciul" pe scena Teatrului "Bulandra", iar pe Horatiu Malaele (foto stanga), in dubla ipostaza: de actor si regizor. Un spectacol despre viata, teatru, moarte, zadarnicie, haz si necaz, un spectacol tulburator, de imagine, reprezentare si reflectie, care s-a "repetat", pe sine, in fiecare fragment, in "scene mici, pasaje din monologuri celebre. Din roluri jucate sau doar visate" (Marina Constantinescu). Ba mai mult, la final, publicul a fost si el "actor", in scena aplauzelor pe care gratia celor doi actori, Malaele si Niculae Urs, au transformat-o intr-un spectacol in spectacol. Ileana Stana Ionescu, Irina Petrescu, Cornel Todea, Radu F. Alexandru si nu in ultimul rand Mona Musca au facut si ei parte din spectacolul aplauzelor, "jucat" in onoarea actorului si-a sufleurului, Vasili Vasilici si Nikita Ivanici, Malaele si Urs, ieri si azi, aici si oriunde.
CEAUSESCU. "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" este spectacolul care a incheiat cea de-a doua zi a festivalului, la Teatrul Mic. Cu Floriiiin Calineeescuuu in rolul lui Ceausescu si Coca Bloos alias Ceauseasca, piesa scrisa de Th. Denis Dinulescu si regizata de Alexandru Tocilescu a facut deliciul spectatorilor care au dezlegat, in cheie comica, misterul odiosului personaj antedecembrist.
ASTAZI IN CADRUL FESTIVALULUI:
|
TEATRUL FOARTE MIC
18:00 - "mady-baby.edu", de Gianina Carbunariu, regia Gianina Carbunariu;
TEATRUL ODEON
19:00/22:00 - "Medeea-circles", dupa Euripide, regia Tompa Gabor;
TEATRUL ACT
12:00 - Lansare de carte: "Mnemosina, bunica lui Orfeu", de Catalina Buzoianu. Participa: Catalina Buzoianu, Sanda Manu si Marina Constantinescu;
|
TEATRUL I.L. CARAGIALE
19:00 - Sala Liviu Rebreanu: aInima de caine", dupa Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy;
STUDIOUL CASANDRA
22:00 - "Romantiosii", de Edmond Rostand, regia Vlad Massaci.
|
|