x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme de Ben Affleck şi Isabella Rossellini

Filme de Ben Affleck şi Isabella Rossellini

de Sebastian S. Eduard    |    09 Aug 2008   •   00:00
Filme de Ben Affleck şi Isabella Rossellini
Sursa foto: Bogdan Maran/

SFÎNTU-GHEORGHE ● Anonimul, a cincea ediţie
Povestea frumoasă a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul continuă şi în acest an. A cincea ediţie va începe luni la Sfîntu Gheorghe, în Delta Dunării, sub preşedinţia lui Marcel Iureş.



SFÎNTU-GHEORGHE ● Anonimul, a cincea ediţie
Povestea frumoasă a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul continuă şi în acest an. A cincea ediţie va începe luni la Sfîntu Gheorghe, în Delta Dunării, sub preşedinţia lui Marcel Iureş.

Un loc izolat de lume, aflat la o călătorie cu barca de cel puţin o oră de cel mai apropiat drum, va deveni săptămîna viitoare capitala filmului autohton. O localitate care a apărut pe hartă atunci cînd cineva a inventat acest festival va fi gazda bună a acestui eveniment, aducînd cîteva mii de vizitatori într-un loc frecventat mai mult de turiştii "conaisseuri". Unul dintre cele 12-14 festivaluri de film care au loc în România – poate cel mai aristrocratic şi exclusivist – reîncepe la fel de viguros ca în ceilalţi ani.

SECŢIUNI. "Green Porno" de Isabella Rossellini şi "În sălbăticie" de Sean Penn se numără printre peliculele care vor rula în secţiunea paralelă "Actori în spatele camerei" din cadrul festivalului. Pe lîngă acestea, în noua secţiune paralelă a festivalului vor mai fi prezentate peliculele "Dealbreaker", în regia lui Gwyneth Paltrow şi Mary Wigmore, "Room 10", în regia lui Jennifer Aniston şi Andrea Buchanan, "Spiritul/The Spirit", în regia lui Joseph Fiennes şi "Dispărută fără urmă", de Ben Affleck, relatează Mediafax.

Marcel Iureş, preşedintele festivalului, a declarat, la o conferinţă de presă la care au mai participat, printre alţii, directorul festivalului, Miruna Berescu şi selecţionerul ediţiei din acest an, Ludmila Cvikova, că Anonimul este un festival care "nu are nevoie de nimeni". "Este un festival care se învîrte cu sau fără mine. El nu are nevoie de nimeni. Nu trebuie să meargă numai sus. Problema este încotro mergem", a spus Iureş. "Cinema-ul românesc se înfiripă. E un moment de întîlnire spre care cinema-ul românesc se îndreaptă. E de văzut dacă statul român se prinde de ceea ce se întîmplă", a mai adăugat preşedintele festivalului, care a anunţat cu regret că nici anul acesta nu va fi prezent în Deltă, la eveniment.

LUNGMETRAJ. Secţiunea de lungmetraj cuprinde şapte pelicule dintre care se remarcă "The Wave" în regia lui Dennis Gansel, nominalizat la Marele Premiu al Juriului Festivalului de Film de la Sundance 2008, "Help Me Eros" în regia lui Lee Kang-Sheng, nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2007, şi "Boogie" de Radu Muntean.

PREMII. Trofeul Anonimul 2008, acordat pentru lungmetraj, are o valoare de 10.000 de dolari, premiul pentru regie şi imagine la aceeaşi categorie au o valoare de 5.000 şi, respectiv, 2.000 de dolari, la acestea adăugîndu-se premiul publicului, în valoare de 1.000 de dolari. La categoria scurtmetraj, juriul, format din trei persoane, va acorda premiul pentru cel mai bun scurt-metraj (în valoare de 2.000 de dolari) şi premiul Ovidiu Base Paştină (în valoare de 1.000 de dolari). Premiul publicului pentru scurtmetraj este în valoare de 500 de dolari.

Invitaţii speciali ai ediţiei de anul trecut au fost regizorii Cristian Mungiu şi Ken Loach, iar trofeul festivalului a revenit filmului "California Dreamin’ (Nesfîrşit)" de Cristian Nemescu.
O retrospectivă a filmelor din ediţia de anul acesta a festivalului va avea loc la Cinema Studio, între 3 şi 5 octombrie.

×
Subiecte în articol: arte