x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Florile dalbe, florile dalbe...

Florile dalbe, florile dalbe...

de Carmen Anghel    |    10 Dec 2012   •   15:31
Florile dalbe, florile dalbe...
Sursa foto: Andreea Aron/Intact Images

Colindătorii se pregătesc să vină pe uliţele satului din inima Bucureştilor. Iar noi, cei de aici, din oraş, noi care nu mai deschidem uşa colindătorilor, suntem invitaţi să ne deschidem inima, să primim colinda.

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în perioada 15-16 decembrie, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă – Florile Dalbe.
Zăpada care a căzut (şi promite că va mai cădea) a creat o atmosferă de basm. Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, de jocurile cu măşti şi căluşeri şi teatru popular.

Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un  eveniment cultural.

Colindele, “Capra”, “Vasilca”, “Moşoaiele”, “Pluguşorul”, “Căluşerii”, “Ursul”, “Steaua” ne  aşteaptă în aceste două zile la Muzeul Satului. Nu a fost uitată nici partea gastronomică specifică perioadei: cozonaci, covrigi cu sare sau susan, plăcinte cu dovleac sau mere, cârnaţi afumaţi, brânza de oaie în cetină de brad, vin fiert şi multe alte bunătăţi vor completa aceste zile minunate.
Deschiderea va avea loc sâmbătă, 15 decembrie, ora 11:00, cu vernisajul expoziţiilor de fotografie “Portret de adolescent” şi “Marea hoinăreală.”

E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei. Să mergem la muzeu şi să redescoperim datinile strămoşeşti.




×
Subiecte în articol: Muzeul Satului colindatori