x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Florin Piersic, actorul cu stea în frunte

Florin Piersic, actorul cu stea în frunte

de Oana-Maria Baltoc    |    31 Ian 2011   •   20:07
Florin Piersic, actorul cu stea în frunte
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

„Am o stea aici (n.r. – în Piaţa Timpului din Bucureşti) şi mai am o stea în frunte. Cu siguranţă o am şi pe aia din frunte”, a declarat Florin Piersic ieri, cu prilejul dezvelirii primei stele dedicate marilor artişti români pe Walk of Fame, proiect inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor. Sub soarele cu dinţi, Piersic a dezgheţat sufletele curioşilor aflaţi în trecere cu un discurs presărat cu momente amuzante trăite de artist pe propria piele, până la momentul culminant al ceremoniei, când actorul a îngenun­cheat pentru a-şi descoperi steaua ofe­rită în semn de omagiu pentru în­treaga activitate.

„Pentru mine, la vârsta asta atât de fragedă, de 75 de ani, este un gest extraordinar să am un cinematograf care-mi poarte nu­me­le şi o stea. Sunt într-o stare ciudată. S-au întâmplat prea multe lucruri în ultima vreme, care m-au emoţionat, m-au făcut să mă simt mai im­portant. Totul s-a datorat faptului că am jucat în foarte multe filme, vreo 40, dintre care 36 cu rol principal, dar şi în foarte multe coproducţii in­ternaţionale”, a mărturisit Florin Piersic. Printre cei care au fost prezenţi la eveniment se numără actriţele Ileana Stana Ionescu, Dorina Chiriac, Maria Dinulescu, Margareta Pâslaru, Meda Victor, Crina Semciuc etc.

Piersic a spus că nu contează cine îi va fi vecin de stea, pentru că oricare dintre marii noştri actori ar trebui să aibă un loc rezervat în Piaţa Timpului. „Mi s-a spus că Victor Rebengiuc va fi următorul. Mi-a fost partener, foarte rar, dar mi-a fost. Eu le doresc tuturor actorilor, colegilor mei, partenerilor mei şi celor care nu mi-au fost parteneri să vină aici şi să îşi vadă steaua cât mai curând. O stea pentru întreaga carieră.” De altfel, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat că Radu Beligan şi Olga Tudorache se numără printre artiştii care vor primi o stea în Piaţa Timpului, urmând ca stelele să fie inaugurate deocamdată în funcţie de data de naştere a actorilor proveniţi din teatru şi cinematografie.

Înainte de a dezveli steaua cu numele său, Florin Piersic a primit o plachetă din partea Asociaţiei de Tu­rism a Municipiului Bucureşti, ocazie cu care a atras atenţia că nu face parte dintre cei cărora le place să li se spună domnule şi că urăşte să fie numit maestre: „Urăsc acest cuvânt de când am avut ocazia să-l întâlnesc pe marele Tudor Arghezi la Mărţişor. Când am dat mâna şi i-am spus «buna ziua, maestre», mi-a spus «mie să nu-mi spui maestre, pentru că dacă sunt zece artişti la o masă şi strigi maestre, toţi întorc capul». Eu nu fac parte dintre maeştri, ci dintre cei care au o stea aici şi o stea în frunte. Cu siguranţă o am şi pe aia din frunte. Cineva acolo Sus, părinţii mei, nu ştiu, cineva mă iubeşte dacă am ajuns în centrul Bucureştiului. De mii de ori am trecut pe drumul acesta, dar nu mi-am imaginat că într-o zi o să am aici, în Piaţa Timpului, o stea”, a mărturisit actorul născut la Cluj, su­b­liniind că e mândru că face parte în mod oficial dintre „mitici”, aşa cum mai sunt numiţi bucureştenii.

×
Subiecte în articol: arte