x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gemeni în filme

Gemeni în filme

03 Feb 2011   •   18:27
Gemeni în filme

Fie că ne-au fost dragi din prima cli­pă, fie că ne-au fost mereu antipa­tici, gemenii sunt parte importantă din istoria cinematografiei.

O pereche legendară de pe marele ecran sunt gemenii Tweedledum şi Tweedledee (Alice în Ţara Minunilor). Prima oară i-am întâlnit în producţia Disney din 1951. O apariţie scurtă dar memorabilă, la fel ca cea din varianta lui Tim Burton din 2010.

În anul 1961, apare pe marele ecran filmul „Capcană pentru părinţi”. Facem atunci cunoştinţă cu două ge­mene, separate la divorţul părinţilor, care se întâlnesc, întâmplător, într-o tabără de vară şi hotărăsc să facă schimb de „vieţi”. Rolurile interpretate atunci de Hayley Mills au fost rea­duse la viaţă în 1998 de Lindsay Lo­han, tot în dublă ipostază. O altă pe­reche legendară este formată din Luke Skywalker şi prinţesa Leia. Luke află de la Obi-Wan Kenobi că are o soră geamănă în Return of the Jedi (1983).

FRAŢI PE BUNE. Dacă în filmele menţionate până acum gemenii erau interpretaţi fie de aceeaşi persoană, fie de actori diferiţi, în The Shining (1980) ne întâlnim cu două surori de-adevă­ra­telea:  Lisa şi Louise Burns. Ele for­mea­ză poate cea mai terifiantă ­­pe­re­­che: surorile Grady. Maestru într-ale sus­pan­sului, Stanley Kubrick le-a creio­nat atât de bine încât, dacă le-ar avea în faţa ochilor în rochiţele lor albastre, orice om normal s-ar întoarce din drum. Şi în Matrix ne întâlnim cu niş­te gemeni monstruoşi. Interpre­taţi de fraţii Neil şi Adrian Rayment, ge­menii „argintii” din Matrix Rea­loa­ded (2003) pot fi consideraţi cea mai sân­geroasă pereche. Tot fraţi şi tot ge­meni sunt Ja­mes şi Oliver Phelps. Acum în vârstă de 25 de ani, cei doi îi joacă pe fraţii Fred şi George Weasley (Harry Potter) de când aveau 14 ani.

Ultimii, dar nu cei din urmă sunt ge­menii Winklevoss (interpretaţi de Ar­mie Hammer şi Josh Pence). Cel mai în vogă film al momentului, „The So­cial Network” aduce faţă în faţă două tabere: fraţii  Zuckerberg, crea­torii Facebook-ului şi gemenii  Winkle­voss, colegii de grupă de la Harvard, care revendică „paternitatea” reţelei.

ATIPICI. În 1988 întâlnim doi ge­meni atipici. Unul este înalt, musculos, vorbeşte la perfecţie şase limbi şi este om de ştiinţă (Arnold Schwarzenegger), iar celălalt este bondoc, interlop şi se ocupă cu furturi de maşini scum­pe (Danny de Vitto). La fel de atipici sunt şi gemenii Austin Powers şi Dr. Evil. În Goldmember (2002), Dr. Evil află că este fratele lui Austin Powers şi că numele lui real este Douglas („Dougie”) Powers.

×
Subiecte în articol: arte