x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Grile urbane

Grile urbane

de Mihaela Cazan    |    06 Aug 2011   •   21:00
Grile urbane

Te uiti la ea si spui: "nu-i decat o grila". O grila, o viziune, o lume, emotie... arta. Expozitia lui Matei Crisan deschisa la Gradina OAR demonstreaza ca si ea, grila, creeaza o lume.

Expresia orasului, grila prin re­te­le urbane, grilaje, santiere etc. Uimi­tor: o grila poate crea ordinea. Aceasta ordine se poate admira in fo­tografiile lui Matei. Codul este grila, dar vizitatorii sunt indemnati sa mearga dincolo de ea, sa des­co­pe­re misterul din spatele ei. Fotografiile sunt realizate in Bucuresti, New York sau Sibiu. Fiecare are un titlu care sugereaza privitorilor un indiciu pe care sa-l urmeze in drumul lor vizual spre o lume unica.

Matei l-a avut aproape pentru aceasta expozitie, dar si la tot ceea ce inseamna fotografie pentru el, pe profesorul lui, fotograful, Francisc Mraz. Artistul a absolvit cursul de fotografie "Scoala de poetica Fotografica", iar profesorul este mandru de elevul sau: "lucrarile lui Matei sunt lucrari in care comunica cu sufletul, lucrarile lui sunt sub forma pesimista cele cu mult negru si forma optimista cele cu mult alb". Matei are o stare de creatie. Expozitia este si una filosofica.

Paradox
Lucrarile realizate de artistul Matei Crisan pot fi "decodificate" pana pe 8 august. Conceptul acestei serii de lucrari este strict legat de mediul urban. Este un proiect itine­rant, in sensul ca s-a dezvoltat pe parcursul a mai multi ani si este in continua dezvoltare.

Povestea lui, sa ii spunem asa, a inceput de prin facultate cand, in excursiile cu parintii prin diverse orase din Europa si din tara, Matei a inceput sa noteze fotografic elemente urbane macrostructurale si microstructurale ce se configurau sub forma unor grilaje propriu-zise sau sugerate. Interesant este ca semnificatia si titlul au aparut mai tarziu si conceptul s-a creat pe parcursul dezvoltarii proiectului, concretizandu-se recent.

Matei Crisan este si absolvent al Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", Sectia Grafica de sevalet (2006), apoi a obtinut Bursa de Studii Erasmus, la Université Jean Monnet, Arts Plastiques Saint Etienne, Franta ( 2008), iar in 2009 a absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti – Sectia Grafica. In prezent este student la master, anul 2, sectia grafica.

Seria nu se va incheia, artistul promitand ca va cauta in conti­nuare grilaje urbane inedite... O lume pe care fiecare vizitator este indemnat sa o descifreze.

×