x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Iconari la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Iconari la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

22 Aug 2012   •   18:26
Iconari la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri de anul acesta, de la Muzeul National al taranului Roman, propune, in cadrul seriei de expozitii "Portret/Atelier", trei studii de caz: Adriana Boerescu, Angela Ludosanu si Nicu Muntean. Vernisajul va avea loc luni, 27 august, ora 17:00, in Sala Foaier. Curatorul expozitiei este Lila Passima.

Acesti trei iconari invitati au un traseu interesant, atat din unghiul mestesugului, cat si din perspectiva contextului in care ei s-au format si au lucrat. De la studii de arta, la descoperiri si dezvoltari autodidacte, de la tentatia picturii occidentale, la descoperirea autenticitatii "traite' a icoanei ortodoxe, drumul lor dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei.

Ca si in seriile precedente, portretul iconarului va fi dublat de atelierul sau, intr-o constructie expozitionala mai apropiata demersului eseului si al experimentului.

Finisajul expozitiei, care se va desfasura in cadrul Zilelor Muzeului taranului, va fi insotit de lansarea a trei caiete "Portret/Atelier" si de un concert de muzica psaltica, sustinut de grupul "Nectarie Protopsaltul", in ziua de 16 septembrie, ora 17:30.

Grupul "Nectarie Protopsaltul" este unul dintre cele mai prestigioase coruri de muzica bizantina din Romania. Fondat in 2001 si condus in primii ani de Valentin Gheorghe, ansamblul este dirijat din 2008 de Sabin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Grupul a inregistrat pana acum noua CD-uri si a sustinut zeci de concerte, participand la diverse festivaluri organizate in Romania, Italia, Elvetia si Scotia.

×