x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

18 Aug 2008   •   00:00

18 august 2008



COMEMORARE. Institutul Cultural Român (ICR) "Dimitrie Cantemir" – Istanbul l-a comemorat  duminică pe Constantin Brâncoveanu la Biserica Sf. Parascheva a comunităţii româneşti din Istanbul, lăcaş pe care domnul Ţării Româneşti l-a construit în 1692. Cu acest prilej, directorul ICR Istanbul, prof. univ. dr Mihai Maxim, istoric-turcolog, a comunicat membrilor diasporei române rezultatele cercetărilor sale în arhive şi pe teren privind identificarea locului unde au fost executaţi Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi, la 15 august 1714.

LOCARNO.
"Ciobanul zburător" de Cătălin Muşat a primit sîmbătă o menţiune specială la secţiunea "Leopards of Tomorrow" – competiţia internaţională, dedicată filmelor de scurtmetraj, din cadrul Festivalului de Film de la Locarno. De asemenea, lungmetrajul "Mar Nero", o coproducţie Italia – România – Franţa, al regizorului italian Federico Bondi, cu Dorotheea Petre şi Vlad Ivanov în distribuţie, a obţinut trei premii, printre care şi cel pentru interpretare feminină, acordat actriţei Ilaria Occhini.

DESCOPERIRE.
O aşezare fortificată cu un val de pămînt, care datează din perioada Hallstatt, Epoca Fierului, a fost descoperită pe şantierul arheologic de la Malu Roşu, judeţul Giurgiu, conform Mediafax. Potrivit lui Traian Popa, de la Muzeul Judeţean Giurgiu, în epoca respectivă aşezările nu erau fortificate artificial, iar aşezămîntul descoperit e primul de acest gen găsit în acest perimetru în ultimii şase ani de cînd au început săpăturile.

OPERAŢIUNEA PRAETORIAN. Săptămîna Financiară vă oferă de astăzi un nou succes editorial :  "Operaţiunea Praetorian". O remarcabilă carte despre cel de-al doilea război mondial. Armatele lui Hitler mărşăluiesc prin Europa şi, în nordul Africii, soarta civilizaţiei europene atîrnă de un fir de păr. O operaţiune sinucigaşă, pusă la cale de Winston Churchill, antrenează destine care nu aveau nimic comun cu războiul. Dar operaţiunea Praetorian poate fi compromisă din cauza unui trădător. Cine este el? Răspunsul îl aflaţi în cartea ce însoţeşte Săptămîna financiară.

×
Subiecte în articol: arte