x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale IZA, prima prezenţă românească la festivalul de arte stradale

IZA, prima prezenţă românească la festivalul de arte stradale

31 Mai 2009   •   00:00

Grupul IZA din Maramureş a susţinut două concerte de folclor autentic maramureşean în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de teatru şi artă stradală (TAC) din Valladolid, care a ajuns duminică la ultima zi de spectacole, potrivit unei informări a Institutului Cultural Român din Madrid.



Întreg publicul strâns la spectacol, reprezentanţii companiilor de teatru şi muzică participante, membrii echipei de organizare au jucat alături de români pe ritmuri maramureşene şi au încins câte o horă la finalul celor două concerte, când membrii grupului maramureşean au coborât în public şi l-au invitat la dans. Grupul IZA este format din Ioan Pop, Florea Gheorghe, Ioachim Făt, Grigore Chira, Anuţa Pop şi Voichiţa Ţepei, iar la Valladolid a prezentat un bogat repertoriu de cântece şi dansuri specific maramureşene, stârnind curiozitatea publicului internaţional al Festivalului pentru instrumentele folosite: zongora, tilinca, braciul, toaca, drâmba şi cetera.

Prezenţa Grupului IZA, notează Agerpres, în cadrul TAC Valladolid a reprezentat prima participare româneasca la aceasta sărbătoare a artelor stradale, organizată anual de Fundaţia Municipală de Cultură Valaldolid, şi a fost posibilă datorită colaborării ICR Madrid cu reprezentanţii acestei instituţii, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Teatru SibFEST.

Festivalul TAC din Valldolid a programat anul acesta aproximativ 250 de spectacole, oferite de 58 de companii din 13 ţări din Europa, America şi Oceania, contând pe prezenţa a aproximativ 400 de artişti, care au prezentat spectacole de teatru, dans, muzică, circ, performance, magie, intervenţii urbane şi spectacole interactive. De altfel, TAC este considerat drept o referinţă internaţională în domeniul artelor stradale.

×
Subiecte în articol: arte