x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Jocuri de copii”, în sculptură şi tapiserie

“Jocuri de copii”, în sculptură şi tapiserie

de Luminita Ciobanu    |    08 Iun 2012   •   21:00
“Jocuri de copii”, în sculptură şi tapiserie

Un arlechin, un fotbalist, un balansoar, o mama alaptandu-si pruncul, o familie imbratisata, dar si chipuri ingrozite strigandu-si durerea dincolo de gardul din sarma ghimpata. Sunt fatete ale copilariei, cu bucuriile si jocurile traditionale dar si cu tristetea infinita, groaza si strigatul de suferinta al celor care s-au trezit intr-o buna zi in lagarele Holocaustului.

“Jocuri de copii'. Acesta este titlul unei interesante si profunde expozitii deschise pana la 10 iunie in sala Gheorghe Focsa a Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti'.

Realizate din metal polizat si marmura alba sau cu reflexe azurii, din material textil ori zugravite in tus, lucrarile imortalizeaza siluete de copii, conturand secvente de jocuri intr-o imagine statica, de o frumusete fara margini. Alaturi de sculptura diafana, expozitia prezinta lucrari de tapiserie si masti realizate din sfoara de Manila.

Autoarea expozitiei, Rita Shapira Shain, o persoana deosebita si un mare OM care iubeste copiii si traditiile romanesti, iar atunci cand cei mici se afla in impas, fara ezitare le acorda ajutorul. Din dragoste pentru copii a daruit mobilier, jucarii, costume si alte lucruri de mare ajutor gradinitelor aflate in dificultate iar de 1 iunie a donat UNICEF doua dintre lucrarile din expozitie. N-a uitat insa de Muzeul Satului caruia i-a adus in dar o importanta colectie de etnografie. Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, din anul 1999, si sculptor de renume mondial, Rita Shapira a urmat cursurile Academiei de Arta din Bucuresti, unde a studiat sculptura cu maestrul Medrea si a participat la majoritatea expozitiilor de sculptura si arta decorativa din Romania.

Operele sale fac parte din colectii private aflate in tari precum: Canada, Mexic, Statele Unite, Elvetia, Romania si Israel.

Pentru copiii care au ales sa sarbatoreasca Ziua de 1 iunie pe ulitele frumosului sat din inima Bucurestilor, Rita Shapira Shain a pregatit o mare surpriza: a asezat in curtea Muzeului Satului replici ale sculpturilor aflate in expozitie si i-a lasat pe cei mici sa le picteze in voie, dupa felul in care li s-a parut potrivit!

×