x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul Festivalului National de Teatru

Jurnalul Festivalului National de Teatru

11 Noi 2005   •   00:00

Ziua de 9 noiembrie a fost plina de surprize placute. La Teatrul Act, regizoarea Catalina Buzoianu si-a lansat cartea "Mnemosina, bunica lui Orfeu". "Eu vorbesc despre experiente", a spus autoarea. "Unele din care am invatat mai mult, altele din care am invatat mai putin, unele mai profunde, altele mai superficiale. Dar ele mi-au dat cheia felului de teatru pe care il fac si a felului meu de a exista".

MADY-BABY. Teatrul Foarte Mic a propus un spectacol cu un titlu cel putin ciudat: "mady-baby.edu", in regia Gianinei Carbunariu. O poveste terifianta, dura, taioasa ca o lama, despre iluzii, deziluzii, optiuni in extremis, sanse si nesanse. Doua ore pe care foarte tinerii si talentatii actori Madalina Ghitescu, Razvan Oprea si Rolando Matsangos le-au facut sa treaca precum o clipa de soc. La final, printre aceia care i-au aplaudat la scena deschisa pe actori si regizoare s-a numarat marea actrita Irina Petrescu.

INIMA DE CAINE. La TNB, Sala "Liviu Rebreanu", Festivalul National de Teatru a adus in fata publicului un spectacol extraordinar, in afara selectiei oficiale, "Inima de caine", de Mihail Bulgakov, in regia lui Iurii Kordonskii. Victor Rebengiuc, in rolul profesorului rus Preobrajenski, "personalitate recunoscuta international", imbraca activitatea de cercetare intr-o cumplita aberatie utopica. Cu ajutorul doctorului Bormenthal (Mircea Rusu), el transforma un caine (Sarik, interpretat de Marius Manole) in om, "in spiritul cunoasterii". Iluzia halucinatorie a succesului intr-un spatiu inchis, burghez, tarat, se manifesta sub obladuirea autoritatilor comuniste, aceleasi care, la nevoie, isi cer si prinosul. Drama demiurgului autoproclamat, care se vede nevoit sa-si reteze propriile aripi, nu se poate desfasura decat avand drept catalizator putreziciunea sociala a unei Rusii Sovietice. Regizorul Lucian Pintilie, care-si sarbatorea ziua de nastere, a fost una dintre personalitatile care au petrecut trei ore in compania unei elite actoricesti.

MASSACI. Pe scena Studioului Casandra, regizorul Vlad Massaci a prezentat spectacolul cu piesa "Romantiosii", de Edmond Rostand. Ce le doreste regizorul actorilor care abia si-au dat examenul de absolventa UNATC? "Ca lumea teatrului, in care au intrat, sa-i dezamageasca foarte tarziu".

CERCURI. Odeon, orele 19:00 si 22:00. "Medeea - Cercuri", dupa Euripide. O scriere antica, transpusa scenic in cheie moderna de regizorul Gabor Tompa. "Medeea este tragedia responsabilitatii colective. Asistam neputinciosi si pasivi la marile tragedii ale lumii. Suntem partasi si, deci, vinovati", isi motiveaza regizorul demersul artistic. Spectacolul a fost sustinut de trupa Teatrului Municipal din Novi Sad.

ASTAZI IN CADRUL FESTIVALULUI:
OPERA NATIONALA
  • 18:00 - "Asteptandu-l pe Godot", de Samuel Beckett, regia Alexandru Dabija

    TEATRUL "NOTTARA"
  • 19:00 - Sala "George Constantin", "Nu se stie cum", de Luigi Pirandello, regia Bocsardi Laszlo


  • TEATRUL BULANDRA
  • 19:00/22:00 - Sala Izvor, "Nora", de Henrik Ibsen, regia Radu-Alexandru Nica
  • ×
    Subiecte în articol: arte