Corespondenţă de la Cannes
Hotărăt lucru, la Cannes va fi un week-end agitat! Ca să prelungească suspansul, selecţionerii au programat mult aşteptatul film al lui Kusturica ("Promite-mi", se cheamă) abia azi, ultimul din festival. Tot la sfărşit e programat şi filmul regretatului Cristian Nemescu, "California dreaminâ (nesfărşit)".Â
Hotărăt lucru, la Cannes va fi un week-end agitat! Ca să prelungească suspansul, selecţionerii au programat mult aşteptatul film al lui Kusturica ("Promite-mi", se cheamă) abia azi, ultimul din festival. Tot la sfărşit e programat şi filmul regretatului Cristian Nemescu, "California dreaminâ (nesfărşit)".Â
Kusturica şi "afacerea Litvinenko"
Hotărăt lucru, la Cannes va fi un week-end agitat! Ca să prelungească suspansul, selecţionerii au programat mult aşteptatul film al lui Kusturica ("Promite-mi", se cheamă), abia azi, ultimul din festival. Tot la sfărşit e programat, in secţiunea Un certain regard, şi filmul regretatului nostru Cristian Nemescu, "California dreaminâ (nesfărşit)".
Juriul a intrat - spun martori oculari - intr-o explicabilă stare de nervozitate. Nu va fi uşor să facă marile departajări. Nu va fi uşor să aleagă "Palma", cătă vreme nici un film nu s-a detaşat atăt de spectaculos de celelalte, incăt premiul să se impună de la sine. Istoria Cannesului ne demonstrează că, in materie, de premii, totul e posibil. Au fost ani cu palmaresuri atăt de neaşteptate, de deconcertante sau de nedrepte, incăt (din superstiţie!) mi-e teamă să repet că, in clasamentele presei internaţionale, Cristian Mungiu figurează, invariabil, ca unul dintre favoriţi, şi a fost omologat ca "surpriza ediţiei". Â
PRONOSTICURI. O serie de jurii paralele işi impart deja premiile in cadru mai mult sau mai puţin confidenţial, in timp ce toată lumea face pronosticuri privind palmaresul oficial, pe care il vom afla duminică seară.
Un regizor din concurs (se) explică : "Sunt din ce in ce mai anxios. Cănd eşti in afară de concurs, e ca şi cănd ai juca un meci amical. Dar cănd eşti in concurs, ai oarecum senzaţia că joci intr-o finală de la mondialele de fotbal!" Acest regizor figurează şi el printre favoriţi: e vorba de Fatih Akin, de origine turcă, născut in Germania. Filmul lui, "De cealaltă parte", e o "corală" a unor destine, in balans intre două lumi, Germania şi Turcia. Turcia, despre care tănărul cineast (născut in 1973) nu se sfieşte să spună: "Această ţară mi se pare că seamănă, azi, cu o femeie pe care o adori, căreia ii faci toate capriciile şi care devine din ce in ce mai insuportabilă!"
Apropo de insuportabil, Iranul a protestat faţă de selectarea la Cannes a filmului de desen animat "Persepolis", care, cu un umor fermecător, se referă (şi) la revoluţia islamică. Iranul califică prezenţa filmului in competiţie drept "un gest politic şi anticultural" â¦
INTRUZIUNEA POLITICULUI. Pe ultima sută de metri, după o ediţie mai degrabă liniştită, iată că apare şi intruziunea politicului! S-au făcut speculaţii, in acest sens, in legătură cu absenţa (calificată drept "ciudată") de la festival, a lui Alexandre Sokurov, al cărui film din competiţie, "Alexandra" (alt posibil candidat la palmares!) evocă - prin povestea simplă şi percutantă a unei bunici in vizită la nepotul ei, ofiţer in armata rusă - conflictul din Cecenia⦠Interpreta bunicii e marea soprană Galina Vişnevskaia, văduva lui Rostropovici. Regizorul respinge - prin corespondenţă! - anexarea filmului la situaţia din Rusia de azi: "Eroina mea ar putea fi la fel de bine o americancă in vizită la nepotul din Irak sau o englezoaică făcănd acelaşi lucru in Afganistan⦠"
Bomba zilei e prezentarea in festival a unui film care nu figurează in program, apărut in ultima clipă, şi care va fi vedeta zilei de sămbătă, la concurenţă cu Kusturica: "Rebeliune: afacerea Litvinenko". Un documentar despre fostul agent secret KGB otrăvit cu poloniu, la Londra, in toamna lui 2006, realizat de Andrei Nekrasov, un prieten al "eroului" şi conceput, zice-se, ca o "şarjă halucinantă" la adresa puterii din Rusia de azi. Ca şi cănd asta nu ar fi de ajuns, fosta soţie a lui Litvinenko va veni la festival, unde va avea o conferinţă de presă. La care vă asigur că va veni la fel de multă lume ca la Angelina Jolie!
SIGUR. Revenind la palmares, un reputat critic francez mi-a dat drept sigură părerea lui că filmul lui Mungiu va lua un premiu important. "Pentru că Romănia e acum la modă!", a adăugat. Să sperăm că, mai mult decăt o modă, e vorba de substanţă, de talent, de "a avea ceva de spus".
Iar dacă, totuşi, e o modă, atunci s-o exploatăm!