x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La liceu / Lecţia lui Stere Gulea

La liceu / Lecţia lui Stere Gulea

de Roxana Ioana Ancuta    |    Oana-Maria Baltoc    |    14 Mar 2009   •   00:00
La liceu / Lecţia lui Stere Gulea

Stere Gulea se află în plină campanie de promovare a celui mai recent film al său: “Weekend cu mama” (ce va rula pe marile ecrane începând cu 20 martie), în care protagoniste sunt Adela Popescu şi Medeea Marinescu. Vineri, regizorul le-a vorbit elevilor Liceului “George Coşbuc” despre dependenţa de droguri şi alte comportamente deviante.



Ca într-o oră de dirigenţie, în care profesorul interacţionează cu elevii, Stere Gulea a fost emoţionat la vederea elevilor care au umplut amfiteatrul Liceului “George Coşbuc” din Capitală. Lecţia despre dependenţa de droguri şi abandonul parental, care a atras după sine reacţii interesante din partea elevilor, l-a surprins, oarecum, şi pe regizor care a încercat să facă o scurtă trimitere la perioada adolescenţei sale: “atunci, în vremea mea, erau alte realităţi, alte probleme, viaţa era mult mai cenuşie, mai săracă, nu puteai să ai nici informaţie la acest nivel, erau vremuri, care pe de o parte cred că erau mai liniştite, nefiind atâtea opţiuni sau tentaţii, dar viaţa era şi mai săracă, mai monotonă, mai predispusă la mediocritate”. “Nu e simplu...”, şi-a început Stere Gulea discursul în faţa celor aproape 150 de elevi. “Nu e simplu, având în vedere că am un nepot de vârsta voastră, adică de 17 ani”. Pe scurt, iată şi povestea filmului: În urmă cu 15 ani, Luiza – interpretată de Medeea Marinescu, a plecat în Spania, lăsându-o pe Cristina (personajul Adelei Popescu), fetiţa ei în vârstă de trei ani, în grija rudelor. Revenită în ţară, femeia descoperă adevăruri şocante. Fiica ei a fugit de acasă, se droghează şi are o fiică de doi ani pe care a dus-o la orfelinat.

Provocare

“Ca să fiu sincer, filmul acesta mi-a plăcut, m-a provocat – a spus Gulea. Am vrut să văd în ce măsură mai sunt viu”, recunoscând faptul că revine cu această producţie după o pauză destul de îndelungată. Pentru că nu a fost atât de simplu să transpună pe ecran povestea unei tinere de 18 ani (personajul Adelei Popescu), Stere Gulea a apelat atât la ajutorul dramaturgului Vera Ion, care a avut un rol important în creionarea personajului Cristina, dar a făcut şi muncă de teren, în sensul că s-a documentat la un centru de dezintoxicare despre acest subiect, încercând să afle cât mai multe amănunte despre viaţa pe care o are o persoană dependentă de droguri, despre cum se ajunge aici şi despre traumele unei astfel de vieţi. Elevii care au văzut în cadrul întâlnirii trailerele filmului au intrat în dezbateri cu regizorul. “E foarte uşor să etichetăm. Societatea românească are de multe ori această atitudine”, le-a spus Stere Gulea elevilor, încercând, totodată, să-i facă să înţeleagă şi faptul că o atitudine pasivă din partea noastră, faţă de cei cu probleme, trebuie neapărat schimbată. Având ca subiect consumul de droguri în contextul abandonului parental, filmul “Weekend cu mama”, produs de MediaPro Pictures, reprezintă prima colaborare pentru un lungmetraj a regizorului Stere Gulea cu fiica sa, Alexandra, care semnează costumele şi montajul peliculei.

×
Subiecte în articol: arte stere gulea stere gulea