x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Roaba de cultură e sâmbătă în fiecare zi

La Roaba de cultură e sâmbătă în fiecare zi

de Diana Scarlat    |    21 Iul 2012   •   16:42
La Roaba de cultură e sâmbătă în fiecare zi

Oamenii de la Green Revolution au gasit o metoda de a face in jurul lor sambata... pe o arie de un kilometru! La Roaba de cultura, din Parcul Herastrau. Muzica live, dansuri, jocuri, teatru, sport, animale si multe altele, toate pe iarba, printre hamace si fotolii verzi de puf!

"Asta este Roaba, un loc unde faci tot ce vrei! Dar in asa fel incat sa nu-i deranjezi pe altii. Aici inveti sa-ti traiesti libertatea!", spune Raluca Fiser, presedintele Green Revolution, organizator al seriei de evenimente care se desfasoara zilnic in Capitala, pana in octombrie.

"Prin Roaba de cultura ne-am propus sa aducem cultura acolo unde sunt oamenii si sa venim cu o alternativa la petrecerea timpului liber prin muzica, dans, pictura, lectura, teatru si alte activitati. Un deziderat al acestui proiect este realizarea unei punti prin intoarcerea la valori, la cultura si dialog. Roaba de cultura este un exercitiu pe care fiecare dintre noi il poate face", mai spune Raluca Fiser.

La Roaba de cultura oamenii invata sa traiasca in acea tara "ca afara", cu zambetul pe buze, desculti in iarba, interactionand si invatand ca nu trebuie sa moara capra vecinului ca sa ne fie mai bine si nici nu exista acea sabie deasupra capului, care sa ne oblige sa-l tinem plecat. Roaba de cultura unde cei care au fost "pe-afara" se simt ca acasa, iar cei care n-au iesit din tara invata sa se poarte altfel decat traditionalii vecini de la bloc. Pe scurt, nimeni nu e incruntat, nimeni nu-si varsa oful zilnic asupra celorlalti, iar toti invata sa se comporte civilizat si sa-si ia portia zilnica de zambet.

Copiii invata sa se joace in aer liber, dar si sa-si stranga propriul gunoi cand pleaca de pe iarba, adultii invata ca ziua are suficiente ore incat sa le poata folosi si pentru relaxare, iar batranii invata sa admire noile generatii, nu doar sa le ridice de pe scaun in tramvai.

Mai mult, cei care vor sa invete lucruri noi, precum tehnica olaritului, dansuri, pictura sau sa afle ce minunata este literatura romana si ce secrete ascunde ea, pot gasi raspunsuri la Roaba de cultura, unde se organizeaza ateliere, cursuri si intalniri culturale... pe iarba! Acolo unde-i sta bine omului contemporan, unde romanului i se spune "calcati iarba!", dar astfel incat sa lase in urma o iarba pe care sa mai calce si altii...

"Am fost si voi ramane un sustinator al culturii. Sprijin acest amplu proiect pentru ca oamenii sunt satui de dictatura nonvalorilor. Faptul ca pot fi urmarite spectacole de teatru, proiectii de film, concerte de muzica clasica, faptul ca oamenii vor putea participa gratuit la cursuri de dansuri sau de olarit este o bucurie pentru mine. Cultura hraneste spiritul, iar oamenii sunt dornici sa se intampla in orasul in care locuiesc lucruri de buna calitate care incep sa devina si la noi o normalitate, asa cum se intampla in marile capitale europene", spune Radu Popa, fost director general, ALPAB.

Proiectul "Roaba de cultura" este desfasurat in parteneriat cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) si FiorArte. Totul se intampla intr-un spatiu multifunctional din Parcul Herastrau, zona Pescarus. Pasionatii de lectura pot inchiria carti, in mod gratuit, pe care le pot citi numai in spatiul amenajat. Cei care doresc sa continue lectura a doua zi pot face o rezervare a cartii pentru 24 de ore.

Proiectul este multianual si se desfasoara in perioada martie – octombrie. Accesul in zona amenjata este liber in toate cele sapte zile ale saptamanii, in intervalul orar 10:00-22:00, de luni pana joi, si 10:00-01:00, de vineri pana duminica.

×