x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Sibiu, spectacolul domină viaţa, zi de zi

La Sibiu, spectacolul domină viaţa, zi de zi

de Maria Sârbu    |    04 Iun 2009   •   00:00
La Sibiu, spectacolul domină viaţa, zi de zi
Sursa foto: Mihaela Marin/

Este destul de dificil să poţi vedea şi asista la tot ce cuprinde programul unei zile în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Publicul poate alege de la spectacole de teatru, de stradă, concerte, la ateliere, lansări de carte, conferinţe, expoziţii.



Au trecut şapte zile de festival. Chiar dacă unele evenimente gândite în aer liber au fost amânate sau anulate din cauza ploii şi a frigului, au existat destule spectacole care au adunat public mult. Drept exemplu, "Metamorfoze" de Silviu Purcărete, "Livada de vişini", în viziunea regizorală a lituanianului Eimuntas Necroşius, "Hamletmachine", regia Dragoş Galgoţiu, "Portugalia" ­ varianta Victor Ioan Frunză, "OO!" ­ creaţie colectivă după "Punguţa cu doi bani" în regia lui Alexandru Dabija, "Leonce şi Lena" ­ o montare semnată de Horaţiu Mălăele sau "Titus Andronicus" ­ în variantă japoneză, adus în scenă de creatorul Masahiro Yasuda.

Ca la fiecare ediţie, s-a acordat şi de această dată o atenţie deosebită atelierelor de creaţie, fiind invitat pentru a susţine un workshop actorul, regizorul şi profesorul universitar Niky Wolcz, născut în România şi stabilit în SUA. Au fost vernisate câteva expoziţii memorabile, printre care cea dedicată creatorului polonez Tadeusz Kantor.

O paradă a costumelor, organizată de OISTAT ­  Organizaţia internaţională a scenografilor, arhitecţilor şi tehnicienilor din teatru, parada Elefantescă a celor de la "Korbo" din Franţa, alte evenimente stradale, precum reprezentaţiile pe catalige ale trupei britanice Neighbourhood Watch Stilts International au atras spectatorii chiar şi pe vreme înnorată sau pe ploaie.

Oferta de astăzi ademeneşte cu deschiderea Bursei de spectacole, la care participă teatre şi companii din ţară şi din străinătate, eveniment desfăşurat timp de trei zile în holul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu vor juca în "Angelic" şi în "The Golden Marquise" actori de la Kinetic Theatre din Australia. În acelaşi spaţiu vor cânta artişti din Spania, iar actori de la Teatrul Pikante din Germania vor prezenta "Furnici de pădure în oraş". În Piaţa Mică va avea loc o reprezentaţie cu "El Diablo" (Djuggledy, Germania). Britanicii de la "The Empty Space" aşteaptă spectatorii la Teatrul Gong, unde vor prezenta "Hand-me-down". Sala de sport a Casei de Cultură a Sindicatelor va găzdui producţia polonezilor "Voi vinde casa în care nu mai pot locui", regia Jerzy Zon.

Publicul are parte de alte două montări importante (categoria Mari spectacole) ­ "Omul pernă", regia Radu Afrim (Teatrul din Brăila), care se va juca pe scena Teatrului "Radu Stanca", şi "Woyzeck" ­ o nouă montare semnată de regizorul avangardist Andryi Zholdak (Teatrul "Şevcenko" din Cerkassî, Ucraina) ­ pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. O altă reprezentaţie cu "Woyzeck" va avea loc mâine, în acelaşi spaţiu. Tot mâine, se va juca, în tramvaiul Sibiu-Răşinari, spectacolul de succes "Un tramvai numit Popescu", regizat de Gavriil Pinte.

×
Subiecte în articol: arte