x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lansare catalog ROMULUS LADEA la parterul Galeriei Naționale

Lansare catalog ROMULUS LADEA la parterul Galeriei Naționale

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Feb 2024   •   23:00
Lansare catalog ROMULUS LADEA la parterul Galeriei Naționale

Muzeul Național de Artă al României vă invită duminică 4 februarie, ora 16:00 la evenimentul de lansare a catalogului expoziției de sculptură „Romulus Ladea” deschisă în perioada 4 octombrie 2023 – 4 februarie 2024.  Evenimentul îi are ca invitați speciali pe doamna Adriana Botez Crainic, istoric și critic de artă, domnul Virgil Scripcariu, sculptor și domnul Radu Zaciu, moderator Judit Balint, curatorul expoziției. Acces gratuit.

Evenimentul marchează închiderea expoziției și apariția catalogului bilingv dedicat acesteia. Volumul prezintă cele 34 de lucrări expuse, fotografii ale monumentelor de for public și fotografii din expoziție. De asemenea, catalogul include, în premieră, un QR code care permite accesarea turului virtual al expoziției.

            Expoziția dedicată artistului Romulus Ladea, un eveniment care a adus în fața publicului bucureștean, după mai bine de 50 de ani, cele mai importante sculpturi ale artistului aflate în patrimoniul muzeului, a altor șapte muzee din țară, precum și în două colecții particulare, face parte dintr-un demers mai amplu al muzeului de a aduce în prim-plan sculptori români importanți.

            Cei trei invitați speciali au avut contribuții deosebite în domeniul artei și istoriei artei:  Dna. Adriana BOTEZ – CRAINIC este istoric si critic de artă, autoare a patru volume de Istoria Artei Universale, a unui volum de Istoria Artei Românești Moderne şi Contemporane, a tratatului de Teoria Sculpturii intitulat Arta Formei, a cărților bibliofile Montparnasse Bienvenüe şi Renaissance , Brâncuşi  și a monografiilor Ion Popescu-Negreni, Valbudea și Romulus Ladea (2017).

            Domnul Virgil Scripcariu este sculptor, câștigător al Premiului pentru Sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici 2023, autorul unor deosebite sculpturi și monumente de for public, printre care cele mai recent este monumentul Lovinescu-Ierunca, dezvelit la București în decembrie 2023, și co-fondator al Muzeului-Atelier Școala de la Piscu.

            Domnul Radu Zaciu are studii de matematică și este un pasionat fotograf amator cu peste 2 milioane de vizualizări pe contul său de Flickr. A avut generozitatea de a dona muzeului sculptura „Autoportret” semnată de Romulus Ladea, gest pentru care îi suntem recunoscători.

 

×