x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Le ruban blanc primeşte Palm d"Or la Cannes

Le ruban blanc primeşte Palm d"Or la Cannes

25 Mai 2009   •   00:00
Le ruban blanc primeşte Palm d"Or la Cannes

Premiul Palme d"or al celei de-a 62-a ediţii a Festivalului de la Cannes a fost atribuit austriacului Michael Haneke pentru filmul "Le ruban blanc". În "Le ruban blanc" /Panglica albă/, Haneke semnează un film cu o imagine extraordinară în alb şi negru, care disecă ravagiile educaţiei ultrarepresive, la modă - în Europa - la începutul secolului al XX-lea.



Michael Haneke scrutează într-un mod obsesiv existenţa răului şi a culpabilităţii în filmele sale, dezvăluind meandrele sufletului cu o răceală clinică, afirmă criticii. "Uneori, soţia mea îmi pune o întrebare foarte feminină: <> Este foarte dificil să-i răspund. Dar astăzi, este un moment în viaţa mea în care pot spune că sunt foarte fericit şi tu la fel, cred", a declarat laureatul după ce i s-a înmânat premiul, adresându-i-se soţiei, prezentă în sală.

Haneke a mai fost recompensat de două ori la Cannes. În 2005, el a obţinut Premiul pentru regie cu filmul "Cache" /Ascuns/, ca şi premiul Cesar pentru cel mai bun regizor al anului 2006, fiind laureat şi al altor numeroase premii internaţionale.

×
Subiecte în articol: arte