EXCLUSIV - Autobiografia tenismanului, in curand in librarii
Saptamana viitoare, pe piata romaneasca se va lansa biografia lui Ilie Nastase. Intitulata "Mr. Nastase - talentat, impetuos si rebel incurabil", c
artea, aparuta la Editura Rao, povesteste cele mai savuroase momente din viata celebrului sportiv.
SEBASTIAN S. EDUARD
|
CARTE. "Mr. Nastase" - o autobiografie care
va face senzatie |
Jurnalul National va prezinta in continuare, in exclusivitate, fragmente din biografia tenismanului:
" - Da-mi, te rog, toate florile, i-am cerut floraresei.
Ea a ambalat cu grija buchetul de trandafiri rosii, albi si galbeni, imaginandu-si incantarea pe care o va avea femeia norocoasa care le va primi. Nu i-am oferit explicatii, ci i-am intins banii si
m-am grabit inapoi in restaurantul hotelului. Tiptil si nervos, m-am apropiat de barbatul caruia ii erau destinate, incercand sa ma ascund totodata in spatele buchetului urias. Cand am ajuns la masa lui, el s-a intors, a vazut florile si pe mine, a zambit si apoi a ras. Fusesem iertat."
INTAMPLARE. "In seara precedenta, barbatul respectiv, Arthur Ashe, fusese atat de enervat de mine la Turneul Commercial Union Masters (Turneul Campionilor) de la Stockholm, 1975, incat parasise terenul la mijlocul partidei, tipand si vociferand, ceva ce nu mai facuse niciodata. Parasind terenul, fusese descalificat instantaneu. Incercasem
sa-mi cer scuze dupa meci, dar el ma impinsese intr-o parte si refuzase sa-mi vorbeasca, asa incat acum incercam din nou, sperand ca de data asta sa ne impacam.
Scandalul pe care il generasem avea o insemnatate aparte, fiindca Ashe era cel mai manierat si calm jucator din turneu. Nu-si iesea niciodata din fire si recent fusese una dintre principalele persoane implicate in elaborarea Codului de conduita pentru tenismeni. Codul consemna abaterile penalizabile si amenzile corespunzatoare si detalia conditiile ce impuneau descalificarea unui jucator. Ca atare, era o ironie a sortii ca tocmai Ashe primise cel dintai pedeapsa cea mai grava, intrucat regulile acelea fusesera stabilite cu gandul la jucatori ca mine, nu ca el.
Intamplator, Arthur era unul dintre jucatorii cu care ma intelegeam cel mai bine, cu toate ca noi doi difeream atat de mult." (...)
MECIUL. "Castigasem primul set cu 6-1, jucand calm si relaxat, apoi Ashe revenise si castigase setul al doilea cu 7-5. In al treilea set ma comportam inca foarte bine, dar mi-am pierdut serviciul si m-am trezit condus cu 4-1. Am servit si eram condus cu 40-15. Daca pierdeam game-ul, totul se termina, fiindca Arthur trebuia doar sa-si castige serviciul.
Un spectator din sala ma sacaise in tot timpul meciului, incepand sa strige la mine de fiecare data cand incercam sa servesc. Nu-l puteam ignora pur si simplu, asa incat ii replicam in acelasi fel. In cele din urma, am servit, dar Ashe a prins mingea in mana. Se parea ca in timpul serviciului o minge se rostogolise intre cei doi baieti de mingi dinapoia mea si Arthur a anuntat ca nu fusese pregatit. Arbitrul mi-a comunicat ca aveam la dispozitie doua servicii. Am protestat, motivand ca Arthur nu indicase faptul ca nu era pregatit. Spectatorii au inceput sa fluiere si sa faca glume rautacioase, iar sacaitorul din spatele meu si-a continuat recitalul. In momentul acela, din nu stiu ce motiv, m-am gandit sa incetinesc jocul.
- Sunteti pregatit, domnule Ashe? am strigat in zeflemea, pe cand ma pregateam sa servesc.
Am mai batut mingea de cateva ori, cu spectatorul cel iritant continuand sa strige, dupa care l-am intrebat din nou pe Arthur:
- Sunteti pregatit, domnule Ashe?
Nu-mi amintesc de cate ori am repetat asta, dar trebuie
s-o fi facut de destule ori. Pe neasteptate, Arthur a inceput sa agite din brate si a pornit spre scaunul sau, strigand:
- Gata! M-am saturat!
Apoi si-a luat pur si simplu racheta si a plecat.
Am ramas foarte surprins, pentru ca nu-l mai vazusem niciodata comportandu-se asa. In sala era haos total si spectatorii deveneau tot mai furiosi. Nimeni nu stia ce sa faca.
In mod normal, ar fi trebuit sa mi se acorde victoria, deoarece Arthur parasise terenul, dar nu mi se parea corect sa castig in felul acela. Cand m-am intors in vestiar, m-am tinut departe de Ashe, insa il puteam auzi tunand si fulgerand la adresa oficialilor. S-a aflat ca arbitrul turneului, Horst Klosterkemper, era oricum pe punctul de a ma descalifica atunci cand plecase Ashe, astfel incat comitetul de organizare a turneului se confrunta acum cu situatia de a avea doi jucatori descalificati simultan. (...) Deoarece amandoi fuseseram descalificati in urma partidei, singura sansa de a ajunge in semifinale era sa castigam cele doua meciuri care ne ramasesera de disputat in cadrul grupei. Prin urmare, la momentul respectiv parea o solutie buna. Pe Ashe l-au apucat insa pandaliile cand a aflat decizia. Comitetul de organizare a turneului s-a reunit inca o data. Dupa alte discutii aprinse, s-a decis, tinand cont de reputatia lui Ashe in circuit si de faptul ca era presedintele sindicatului jucatorilor, ATP (Association of Tennis Professionals), ca trebuia sa i se acorde victoria si ca numai eu urma sa fiu descalificat.
Decizia finala nu a fost luata pana la ora 23, dar cand am fost anuntat, nu m-am simtit nici suparat, nici surprins. Nu crezusem ca cele facute pe
teren aveau sa ma bage intr-o asemenea incurcatura - cu siguranta, nu-mi dorisem nici o clipa sa fiu descalificat - , dar o data ce se intamplase, n-am mai fost furios. Am acceptat hotararea, gandindu-ma doar: «Perfect, acum trebuie sa castig doua partide ca sa ajung in semifinale»⦠ceea ce am si facut."
MR. NASTY."M-am simtit totusi necajit pentru ce-i facusem lui Arthur, deoarece imi era un prieten bun. De aceea, a fost firesc din partea mea sa doresc sa ma impac cu el. Buchetul de flori a fost exclusiv ideea mea. Era important ca el sa ma ierte si, desigur, Arthur era un om prea grozav ca sa ingaduie unei partide de tenis sa stea in calea prieteniei noastre. In ciuda celor crezute de unii, nu intentionasem
sa-l irit in mod premeditat, fiindca nebuniile mele de pe teren erau rareori planificate. De acord, mi se spunea adesea Nasty (Nesuferit), dar puteam la fel de bine sa fiu si Nice (Simpatic)."
BESTSELLER
|
Cartea a fost publicata initial la editura CollinsWillow, parte a grupului Harper Collins din Marea Britanie, unde s-a bucurat de un real succes. Ilie Nastase a colaborat pentru redactarea acestei lucrari cu jurnalista britanica Debbie Beckerman. Editia in limba romana are, in plus fata de editia britanica, o nota asupra editiei in limba romana semnata de Ilie Nastase, un cuvant inainte al lui Ion Tiriac, o prefata de Cristian Tudor Popescu, precum si fotografii inedite ale tenismanului. Autobiografia lui Ilie Nastase, tradusa de Mihai Pavelescu, este povestea uimitoare a unui sportiv roman devenit superstar adulat, copilul teribil al tenisului mondial, al carui nume trece mult dincolo de granitele acestui joc. Captivanta si totodata inedita, cartea traverseaza toate etapele vietii lui Ilie Nastase, cu amanunte picante, situatii-limita, portrete de personaje emblematice pentru istoria moderna a tenisului, momente de suspans si evenimente memorabile. In plus, Editura RAO si Romfilatelia lanseaza, pentru prima oara in Romania, un nou produs: cartea cu timbru. Astfel, biografia "Mr. Nastase" va fi insotita de o colita dantelata si inseriata cu timbru.
|