x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Copilăriei: "Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală”

Muzeul Copilăriei: "Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală”

de Mihaela Alexe    |    12 Sep 2012   •   13:56
Muzeul Copilăriei: "Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală”

O expozitie ce ne poate ajuta sa aruncam o privire inapoi va fi vernisata vineri, 14 septembrie, de la ora 18:00, in Sala "Irina Nicolau' a Muzeului National al Taranului Roman. Intitulata "Descoperirea lumii, acasa si la scoala', aceasta este a patra expunere in cadrul proiectului "Muzeul Copilariei'. Tema aleasa pentru expozitie reprezinta si a patra tema (din cele sapte teme majore) a programului european "Copilaria. Ramasite si Patrimoniu'.

In acest capitol se vorbeste nu numai despre cum se deprinde invatarea, ci si despre educatie, punandu-se accent pe importanta celor sapte ani de acasa. Publicul se va putea familiariza atat cu traditiile urbane, cat si cu cele rurale, luand cunostinta de trecutul indepartat si de cel recent. Astfel, cel ce trece pragul acestei sali are posibilitatea sa-si creeze propria conceptie despre diferentele survenite asupra copilariei in timp si spatiu.

In spatiul expozitional pot fi vazute piese de mobilier de scoala veche de sat, mobilier de scoala veche de oras, pupitru pentru studiul de acasa, manuale, caiete si multe alte obiecte din epoca trecuta, menite sa redea o imagine per ansamblu asupra a ceea ce desemna copilaria in trecut.

Prima expozitie a proiectului, "Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh', trata nasterea, credintele si superstitiile legate de provenienta copilului, motivul ursitoarelor, lauzia, botezul, rolul numelui si modul in care acesta influenteaza soarta copilului. Cea de-a doua expozitie, "Lumea mica a celui mic', prezenta spatiile, timpul cotidian si sarbartorile copilului, iar cea de-a treia - "Lucruri mici pentru nevoi mari' - arata nevoile generale ale copilului, care sunt aceleasi cu ale adultului, avand insa rezolvari diferite la oras in raport cu cele de la sat.

Urmartoarele expozitii se vor axa pe teme precum "Relatia cu lumea mare', "Construirea lumii copilariei', "Folosirea lumii' - aceasta din urma constand in infiintarea unor ateliere de creatie la care copiii vor pune in practica experientele acumulate.

O parte din aceste moduri in care lumea este dezvaluita celor mici poate fi cunoscuta in aceasta expozitie temporara din proiectul european "Copilaria. Ramasite si Patrimoniu'.

Expozitia "Descoperirea lumii, acasa si la scoala' va fi deschisa pana la 14 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00–18:00. Intrarea este libera.

×