x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nicodim Ungureanu face reclama TNC

Nicodim Ungureanu face reclama TNC

23 Feb 2005   •   00:00

L-am prins in Bucuresti, pentru ca unul dintre cei mai mari regizori romani i-a spus ca planeaza asupra lui rolul principal dintr-un film pe care urmeaza sa-l faca. Ar fi al 28-lea in patru ani.

CLAUDIA DABOVEANU

ASPIRATIE. "Menirea mea, ca director, e ca trupa din TNC sa fie vedeta", zice Ungureanu
Pe Nicodim Ungureanu tot poporu-l cunoaste de la televizor, unde luni la rand a aparut intr-o celebra reclama la bere. Daca va-nchipuiti ca s-a culcat pe-o ureche pentru c-a scos bani frumosi din acel spot si ca lumea il recunoaste pe strada, va inselati. De la 1 februarie e director general artistic interimar al Teatrului National Constanta.

NE BAGAM? E cunoscut, e capabil, e talentat, dupa cum spun colegii lui. "Priveste cu gravitate aceasta profesie si mai are o calitate deosebita: e serios. In «Apartamentul» a aplicat principiile artei actorului fara cusur. Reuseste tot ce-si propune", declara profesorul lui de la UNATC, maestrul Ion Cojar. Are mari ambitii cu TNC, pentru ca-i convins ca trupa trebuie sa fie vedeta si e un bun motiv pentru a atrage regizori celebri. L-a adus pe regizorul Dan Vasile, care a montat "Livada de visini". Urmatorul spectacol, "Steaua fara nume". Cu Anca Colteanu regizoare, Ioachim Stroe scenograf si Daniela Nane in rolul Monei. Cu Malaele vrea sa puna in scena o comedie frantuzeasca si cu Manuela Harabor, Maria Buza, Costel Cascaval, Dorin Andone, Bogdan Talasman, Ovidiu Niculescu si Maria Dinulescu vrea sa reinnoiasca trupa. "Am luat legatura cu Daniela Peleanu, care a montat la Royal Shakespeare Company si la Globus, cu profesorul Cornel Dumitriu de la catedra UNESCO. Discutia s-a invartit in jurul lui Andrei Andreev, care a fost director la Balsoi Teatr si e profesor de teatru si regizor la Sankt Petersburg. Vreau sa-i aduc si pe domnul Gonta, si pe Iani Cojar, si pe Beatrice Rancea, pentru un muzical, si am angajat-o pe Felicia Dalu, o coregrafa foarte buna, care a jucat, dansat si regizat in Romania si Germania. Sper sa-mi iasa, pana acum nu m-a refuzat nimeni."

CATE-UN PIC, PIC, PIC. Ultimul film in care-a jucat e "Canton", in regia lui Constantin Popescu, acelasi cu care a filmat "Apartamentul", scurtmetrajul mut care a luat Marele Premiu la Venetia. A fost un an important pentru cinematografia romaneasca, pentru ca s-au luat cinci premii internationale la scurtmetraje. Inainte de "Canton", a filmat la Geo Saizescu "Pacala" si s-a bucurat c-a jucat cu Serban Ionescu (Pelicanu’) si cu Stefan Sileanu. Troica de aur, cum le spune Saizescu.

Cum s-a descurcat intr-un film fara cuvinte? "Adevarul meu sta-n partener de fiecare data. Cand n-ai partener si vorbe, n-ai puncte de sprijin. E foarte greu sa faci astfel de film. Imi amintesc de secventa in care trebuia sa-mi dea lacrima, la final. Am avut o discutie de jumatate de ora cu regizorul si am zis ca, daca n-o putem trage azi din prima dubla, o tragem in alta zi…" Intre 2000-2004 a facut 27 de filme. Numai filme. Pentru ca l-au chemat la casting, le-a placut de el si a luat rolurile. A filmat cu Papirovski, Geo si Catalin Saizescu, Ticuta Popescu, Andrei Blaier, Nicolae Margineanu... "Cu Miramax, cu Media Pro Pictures, cu francezii, cu italienii, cu canadienii. Cu Carmazan, in «Lotus» (ce mare lucru e sa joci cu un actor mare ca Mitica Popescu!). Daca esti bun, te ia partener. Daca nu, se uita-n stanga, in dreapta, da replica si pleaca. Asa-i si-n teatru, si-n film."

DESCRIERE
Nu si-a dorit vreodata un rol. Dar cand a intrat in platou sau a pus piciorul pe scena, a incercat sa fie sincer, firesc si sa nu tradeze, pentru ca si teatrul, si filmul sunt pagane: nu iarta! Regizorul Tudor Marascu i-a zis, cand a repetat la "Revizorul": "Al dracu’ esti tu, Nicodime, la repetitii nu faci doi bani, da-n spectacol esti genial!"
×
Subiecte în articol: arte