x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nod in papura

Nod in papura

03 Mar 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
CONTROL - Echipa Monei Musca n-a gasit ce-a vrut Ordinul ministrului Culturii si Cultelor, din 19.01.2005 a dispus un control complex la TNB, in urma demisiei directorului Dinu Sararu si a numeroaselor reclamatii cu privire la abuzurile din acest teatru.
CLAUDIA DABOVEANU

TRANSPARENTA. Mona Musca si Ion Onisei dezbat un subiect controversat: TNB
Controlul a fost efectuat de o echipa de profesionisti din MCC si e gata. Rezultatele lui au fost date publicitatii intr-o conferinta de presa prezidata de ministrul Culturii, Mona Musca, si de Ion Onisei, secretar de stat in MCC.

DEZBINA SI STAPANESTE! Fara a fi vorba de aspecte de ordin penal, au fost gasite numeroase abuzuri in ceea ce priveste cheltuirea banilor si organizarea politicilor de personal. Doar in 2004, s-au rulat un numar de patru organigrame, fiind schimbati oameni din posturi de conducere, astfel incat nimeni nu mai stia ce responsabilitati are. "Dl Sararu a aplicat principiul «Divide et impera!» pentru a avea controlul in TNB. Organigrama trebuie mult simplificata, iar responsabilitatile clar atribuite", a spus Onisei, "unul dintre elevii de baza ai profesoarei Mona Musca".

BANI, BANI, BANI... In ceea ce priveste aspectele financiar-economice, membrii comisiei au dat publicitatii cateva exemple cu privire la investitii si reflectarea sumelor in performantele spectaculare. S-a incercat o spargere a sumelor pentru reparatii, adica impiedicarea licitatiilor. Pentru spectacolul "Take, Ianke si Cadar", cheltuielile de productie au fost de 663 de milioane de lei, reprezentatiile au fost in numar de 137, iar veniturile proprii adunate din aceste spectacole au fost de 10 miliarde. La "Apus de soare", cheltuielile de productie au fost de 5,971 miliarde de lei, iar reprezentatiile au fost numai 16! In plus, au fost acordate salarii de merit unor angajati, in fiecare luna. S-a ajuns la concluzia ca nu exista o paguba in adevaratul sens al cuvantului, ci este vorba despre iresponsabilitati la nivel pecuniar. In aproximativ 50 de zile se va organiza concursul pentru ocuparea postului de director general al TNB. Cel care va ocupa aceasta functie va trebui sa tina seama ca reorganizarea TNB inseamna echilibru intre inovatie si traditie. O hotarare de Guvern in acest sens este o solutie salutara vazuta de ministrul Culturii. De saptamana viitoare, Comisia de control de muta la Opera Nationala Romana, unde s-au constatat unele neregularitati.

FERMITATE

"Antamarea spectacolului «Chicago» n-a fost corecta. Si ORDA a spus ca nu-i in ordine. Repetitiile nu mai continua. Mi-as dori sa-l vad, dar in legalitate. Altfel, riscam sa patim ca la Opera, unde spectacolul «Don Quijote» e copiat de la Metropolitan. E o rusine sa plagiezi un spectacol! Cand e vorba de lege, nu negociez absolut nimic!" - Mona Musca, ministrul Culturii
×
Subiecte în articol: arte