x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noi monumente în patrimoniul UNESCO

Noi monumente în patrimoniul UNESCO

21 Iun 2012   •   16:16
Noi monumente în patrimoniul UNESCO

Patrimoniul mondial UNESCO va include pe lista sa alte monumente ale lumii, in acest an fiind propuse pentru a fi incluse 33 de situri (naturale, culturale si mixte), transmite AFP citat de Mediafax. Candidaturile urmeaza sa fie analizate la reuniunea anuala a acestei organizatii, programata sa aiba loc intre 26 iunie si 6 iulie, la Sankt Petersburg (Rusia).

Principala controversa o reprezinta candidatura Bisericii Nasterii Domnului din Betleem (foto), ca prim-sit palestinian propus pentru includerea in patrimoniul UNESCO. Candidaturile sunt extrem de diverse, de la peisajele "carioca" din Rio de Janeiro la podgoriile din Piemont (Italia), cetatile vechi ruse, capitala marocana Rabat, minele din Pas-de-Calais si Wallonia. Exista propuneri din partea a cinci tari care nu poseda niciun sit in patrimoniul UNESCO: Congo, Republica Palau, Qatar, Ciad si Palestina.

Potrivit sursei citate, palestinienii, intrati in UNESCO in octombrie 2011, la finalul unei runde de vot care a provocat furia israelienilor si americanilor, cer includerea in patrimoniul umanitatii a Bisericii Nasterii Domnului si a traseului de pelerinaj din Betleem in calitate de "loc al nasterii lui Isus".

Loc de pelerinaj, Betleem este principalul punct turistic din Teritoriile Palestiniene (2 milioane de vizitatori in 2011). Datand din timpul imparatului Constantin, secolul al IV-lea e.n., Biserica Nasterii este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestine. Palestinienii au facut aceasta solicitare "de urgenta", pentru ca acest sit se afla intr-o stare avansata de degradare, in lipsa unor lucrari de restaurare serioase in ultimii 50 de ani.

×