x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noţiunea de cenzură

Noţiunea de cenzură

de Luiza Moldovan    |    09 Oct 2007   •   00:00

C(RAMPE)
Probabil fără să ştie de intenţia CNA de a interzice odată filmele astea care se hrănesc din ideea comunistă, CNC s-a apucat să dea bani unor scenarii de filme care nu vorbesc nici despre ce frumoasă este viaţa cănd te-apucă dimineaţa, nici despre comunicarea la găini (trecut, prezent şi perspective), nici despre viaţa sexuală la marmote.



C(RAMPE)
Probabil fără să ştie de intenţia CNA de a interzice odată filmele astea care se hrănesc din ideea comunistă, CNC s-a apucat să dea bani unor scenarii de filme care nu vorbesc nici despre ce frumoasă este viaţa cănd te-apucă dimineaţa, nici despre comunicarea la găini (trecut, prezent şi perspective), nici despre viaţa sexuală la marmote. Foarte bine, să se-apuce acuma Caranfil să facă filme, că să vezi ce hep o să ia de la CNA cănd o fi gata. Că CNA, cănd vine vorba de interesul public, nu se joacă de-a cenzura, o ia de bună: orice film care este realizat după idei ce se hrănesc din ideea comunistă va să fie interzis.
E bine ca CNA să ştie că intenţia sa e bine primită de către publicul larg. Şi de către publicul strămt deopotrivă. Ba chiar, atăt publicul larg, căt şi publicul strămt au elaborat o strategie de acţiune pentru indepărtarea acestor rebuturi culturale, astfel incăt să nu mai existe nici urmă de film, nici urmă de nimic.

Vorba lui Andrei Blaier: "De ce să ne oprim aici? De ce să nu mergem pănă la capăt?". Aşadar. Publicul larg şi publicul strămt deopotrivă propun CNA nu doar să interzică aceste filme, dar să extermine din chiar ADN-ul lor şi sursa acestor filme, cărţile. Venind in spiritul intenţiei CNA, lăudabilă in esenţă, că mai şterge şi el praful prin cultura romănească, publicul propune interzicerea tuturor ecranizărilor care ar putea să aibă o idee comunistă căt de mică, nu aşa. Iar dacă nu are idee comunistă, nu-i nimic, să interzică oricum, pentru că e mai bine să previi decăt să tratezi.

Şi, de fapt, nici n-avem nevoie de ecranizări. Cine are nevoie de "Moromeţii". Jos Sterea Gulea, dar jos şi Marin Preda. "Răscoala", "Ion". Să ardă toate cărţile lui Gala Galaction, Agărbiceanu, Caragiale. Să ardă "Năpasta" lui Visarion. "Bietul Ioanide", "Glissando". Interzise. Apropo de "Glissando", să ardă şi Cezar Petrescu.

Pentru ducerea la bun sfărşit a acestui proiect de anvergură al CNA, Andrei Blaier vine cu o soluţie zicem noi pertinentă: să se facă nişte formaţiuni-fulger de inspectori care să vină in casele oamenilor
şi să ia din bibliotecă toate cărţile care au fost ecranizate, impreună cu dvd-urile şi vhs-urile. "Adunat totul cu bunăvoinţă. Dacă nu se poate cu bunăvoinţă, cu forţa. Şi alcătuit apoi un morman uriaş căt revoluţia şi dat foc in faţa CNA."

Ba mai mult: să fie arestaţi toţi cei care au in casă o carte de Sadoveanu. "15 ani... bine, hai... 10." Pentru că-i place foarte mult ideea asta a CNA, Blaier se solidarizează cu el şi se autopropune la cenzură cu "Cireşarii". Ba vin şi eu in completarea lui Blaier şi mai propun CNA şi "Prin cenuşa imperiului" ("Să nu uiţi, Darie", y compris!) şi, de ce nu, "Rădeţi ca-n viaţă".

Să ne demonstreze CNA că el are proprietatea termenilor şi că duce noţiunea de cenzură pănă la capăt.

×
Subiecte în articol: arte publicul