Cinci artişti studenţi ai UNARTE cu vârste până în 26 ani au alcătuit un portofoliu pentru expoziţia “Five in the House”, reprezentând diferite abordări ale galeriei-gazdă Anca Poteraşu.
Pentru a putea fi propusă o nouă abordare a relaţiei artist-operă-spaţiu-curator-galerie, Galeria Anca Poteraşu a lansat în octombrie anul acesta un apel de proiecte pentru expoziţia “Five in the House”. Motivul? Încurajarea tinerelor talente. “Am făcut o selecţie cu cei mai buni cinci artişti tineri pentru că lor le lipseşte maturitatea, încă sunt puri. Pentru ei, aceasta este o experienţă, un proces creativ. Am vrut să le dăm libertate, să nu intrăm în intimitatea lor”, a declarat Anca Poteraşu. Astfel, artiştii selectaţi au putut “locui” în galeria situată într-o clădire începută la finalul secolului al XIX-lea pentru a lucra cu spaţiul, pentru a inventa şi explora istoriile subiective ale locului. Autorii lucrărilor sunt Adina Mocanu, Daniel Djamo, Mirela Joja, Oana Rad şi Raluca Croitoru.
Vizitatorii pot observa că fiecare artist are câte un proiect în cadrul expoziţiei “Five in the House”. Aflăm de la curatorul Simona Vilău că “Galeria Anca Poteraşu a devenit obiectul investigaţiilor acestora. Adina Mocanu a cartografiat puncte nodale din spaţiu şi le-a consemnat ca atare, într-o serie de 16 miniaturi; alături li se adaugă o serie de memorări a locului în prezent, prin înrămarea unor imagini ale acestuia. Raluca Croitoru a pregătit un set de vederi de pe strada Plantelor. Artista s-a auto-poziţionat în imagini pentru a sugera însuşirea anumitor roluri în raport cu spaţiul locuit imaginar, vederile create urmând a fi trimise prin poştă către diverşi destinatari”. Oana Rad ne vorbeşte despre timp, memorie şi limitele acestora. Aceasta a compus o cabină în interiorul căreia se află o proiecţie de câteva secunde şi sunete compatibile, cu fixarea a peste 100 de oameni. Scopul este de a-i face pe vizitatori să se simtă ca şi cum ar fi parte din istoria casei respective, ascultând sunetul trecutului şi pe cel al viitorului acesteia.
Mirela Joja, propune trei imagini suprapuse şi obiecte uzuale în alb. Joja a avut inspiraţia în urma unui exerciţiu pe care îl face deseori şi anume faptul că îşi imaginează, privind un obiect din trecut, tot felul de poveşti ce ţin de el ori ce au simţit cei care l-au atins. Şi-a imaginat, la Galeria Poteraşu, obiecte albe pierdute şi le-a pus pe pereţii casei. Două fotografii din seria Index (proiect ce rescrie Revoluţia românească din 1989) cu portretele luptătorilor pentru libertate din acea perioadă, o instalaţie care vorbeşte despre pierdere, “I Lost Him” şi o intervenţie performativ-interactivă îi poartă numele lui Daniel Djamo.
Expoziţia este deschisă până în ianuarie 2013.