x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Olga Tudorache deschide Gala "VedeTeatru" de la Buzău

Olga Tudorache deschide Gala "VedeTeatru" de la Buzău

de Maria Sârbu    |    16 Mai 2009   •   00:00

Inegalabila actriţă Olga Tudorache va deschide sâmbătă seara Gala "VedeTeatru" de la Buzău, cu spectacolul pe care l-a regizat şi în care joacă împreună cu Tamara Creţulescu ­ "Peşte cu mazăre", de Ana-Maria Bamberger, o producţie a Teatrului Metropolis.



Spectacolul Olgăi Tudorache este prezentat în prima zi, dar în afara concursului acestui festival numit Gala "VedeTeatru", organizat, în perioada 16-23 mai, de Teatrul "George Ciprian" din Buzău. O altă producţie, dar dedicată publicului mai mic, programată tot în prima zi a manifestării, se intitulează "ţara lui Guffi", un spectacol al teatrului gazdă realizat de Mihai Lungeanu cu minunatul actor Marian Râlea şi elevi ai liceelor buzoiene.

Concursul va începe duminică, urmând să se joace montări ale unor apreciaţi regizori din diferite generaţii.

Teatrul Act din Bucureşti a fost selectat cu "Oraşul", de Evgheni Grişcoveţ, regia Cristian Juncu, în care sunt distribuiţi, între alţii, Vlad Zamfirescu şi Florin Zamfirescu. "Odeon" ajunge la Buzău cu spectacolul "Camera de hotel" de Barry Gifford, regia Alexandru Dabija. Naţionalul bucureştean este reprezentat de montarea lui Dan Tudor "Molto, gran'impressione", realizată pe un scenariu scris de Romulus Vulpescu pe texte vechi româneşti. În concurs a fost selectat şi spectacolul "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regizat de Dinu Cernescu, la Teatrul Nottara, dar şi "Sirena şi Victoria" de Alexandr Galin, regia Diana Lupescu (Teatrul "George Ciprian") sau "Un gigolo rusesc", regizat de Vladimir Petkov după "Sirena şi Victoria", piesa aceluiaşi Aleksandr Galin (Teatrul Dramatic şi de Marionete "Konstantin Velicikov" din Pazardjik, Bulgaria).

Deoarece ediţia 2009 "VedeTeatru" este dedicată dramaturgului vedetă, va avea loc şi un spectacol-dezbatere cu tema "Avem sau nu dramaturgie contemporană în România?". Unul dintre invitaţi este artistul Florin Piersic.

În cadrul acestui festival există şi a doua secţiune ­ "Vedeta de mâine", cu spectacole în concurs prezentate în alt spaţiu decât cel din teatru - la Pub T'essence. Sunt creaţii ale studenţilor de la UNATC sau dintre cele realizate sub genericul  "COMEDIA ŢINE LA TINERI" - un proiect al Teatrului de Comedie. Şi la această ediţie vor avea loc "Întâlnirile cu magicianul (Marian Râlea) şi prietenii săi". Sunt cunoscutele reprezentaţii dedicate copiilor în Piaţa Dacia şi în Parcul Crâng din centrul Buzăului.

Gala "VedeTeatru" se va încheia la 23 mai cu decernarea premiilor, după care va avea loc spectacolul consacrat aniversării actorului Constantin Codrescu ­ "Inimă de boxer" de Lutz Hubner, regia Mara şi Mihai Manolescu, cu Constantin Codrescu şi Dan Bordeianu.

×
Subiecte în articol: arte