Apariţia celei de-a doua ediţii a cărţii "Regele Scamator. Ştefan Iordache" a prilejuit duminică o întâlnire la sediul UNITER, la care oameni de teatru şi prieteni foarte apropiaţi actorului dispărut fizic au încercat să reconstituie, ca un fel de caleidoscop, momente decisive legate de viaţa şi de opera lui.
Invitat să modereze întâlnirea, criticul George Banu, prieten încă din facultate al lui Ştefan Iordache, a subliniat, de la bun început, că ideea de a-l onora pe actor "într-un mod luminos" constă în faptul că această carte, apărută în ediţie revăzută şi adăugită, la Editura Jurnalul şi Editura Curtea Veche, a văzut lumina tiparului la foarte scurt timp după plecarea dintre pământeni a acestui iubit artist. Volumul, publicat prima dată în 2004, a cunoscut o cale lungă până a fost definitivat, dar a ieşit aşa cum şi-a dorit Ştefan Iordache. El a ţinut mult la cartea sa, dorindu-şi o altă ediţie, pentru că prima se epuizase repede, "ceea ce a confirmat, într-un fel, şi interesul lumii teatrale, a lumii bucureştene, a lumii româneşti pentru o carte scrisă de un actor", vorba aceluiaşi George Banu. Mai degrabă, cartea este vorbită, parţial, de Ştefan Iordache, căci volumul îl semnează Ludmila Patlanjoglu, cea care a realizat interviul cu artistul şi în care sunt fragmente din etapele vieţii şi ale activităţii artistice, cu mărturisiri făcute celor dragi, cu gândurile bune aduse lui, cu antologii teatrale şi cinematografice, cu opinii despre creaţia lui şi despre viaţa de zi cu zi pe care a trăit-o cum a vrut, cum a ştiut.
Carte-document
Banu a afirmat că vorbele lui Iordache din volum sunt un document important, precum şi mărturisirile despre Iordache sunt importante documente. Autoarea, vădit mulţumită de această a doua ediţie, a spus că apariţia cărţii îi înnobilează şi pe cei din breaslă, căci Iordache vorbeşte mult aici despre artiştii din jurul său. Gândurile aduse fie cu emoţie, fie cu detaşare de la ideea că marele actor a murit, vorbindu-se despre el mai mult la prezent, au fost însoţite de proiecţia unui montaj de fotografii care au curs pe ecran după o sistematizare a structurii cărţii, fotografii care reprezintă partea de album a volumului "Regele Scamator. Ştefan Iordache". Imaginile l-au arătat pe actor crescând – în viaţă şi în artă.Din vinul lui Iordache
Banu a propus să nu fie omagiat Ştefan Iordache, căci "este printre noi". În opinia sa, "timpul, într-un fel, şlefuieşte durerea, dar e un moment de sinceră satisfacţie de a-l putea onora cu un gest pozitiv şi nu cu un gest de melancolie pe care o avem în inimă. Sărbătorim o carte şi poate ne îmbogăţim unii pe alţii. Vorbind despre el, să ne îmbogăţim. Să dezvăluim secretele despre el, ca imaginea lui să fie şi mai complexă, căci a fost poate unul dintre cei mai complecşi actori ai teatrului românesc".Au dezvăluit gânduri despre cel plecat: regizorul Alexa Visarion, care i-a fost şi vecin la ţară; Maia Morgenstern, partenera din ultimul spectacol, Emil Boroghină, cel care l-a invitat la Craiova, oraşul ce devinese pentru artist "o insulă a speranţei", dar şi Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Gheorghe Dinică, Cătălina Buzoianu, Ilinca Tomoroveanu, Silvia Kerim. Doctorul lui Ştefan Iordache – Dana Safta – a lăsat să se audă şi ultimele gânduri ale lui, pe care i le-a spus înainte de a fi transportat la Viena: să fie înmormântat creştineşte, la Gruiu.
După această "onoare" adusă, s-a băut din vinul lui Ştefan Iordache, făcut în acest an, din via de la Gruiu.
Citește pe Antena3.ro