x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Opera sub clar de … lupă

Opera sub clar de … lupă

de Carmen Anghel    |    23 Iul 2014   •   15:15
Opera sub clar de … lupă
“Lăutul” de Ştefan Luchian poate fi admirată la la Muzeul K.H. Zambaccian

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) invită amatorii de artă să participe la programul “Opera sub clar de … lupă”. De data aceasta, este supusă atenţiei lucrarea “Lăutul”, de Ştefan Luchian, aflată la Muzeul K.H. Zambaccian (Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A). Vizitele au loc joi, 24 iulie, ora 17:30, şi duminică, 27 iulie, ora 11:30.

Krikor H. Zambaccian (1889 – 1962) a fost un cunoscut om de afaceri şi colecţionar de origine armeană, membru corespondent al Academiei Române. Critic şi pasionat de artă, a scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi câteva volume de eseuri. Muzeul K.H. Zambaccian se remarcă prin calitatea excepţională a lucrărilor de artă românească, reflectând gustul desăvârşit al colecţionarului. Colecţia prezentată aici este una dintre cele mai bogate şi valoroase din România şi cuprinde pictură, sculptură, grafică, mobilier.
“Operele de artă expuse în muzeu alcătuiesc o veritabilă istorie a picturii româneşti moderne în capodopere. Printre acestea se remarcă Lăutul (1911-1912), realizată de Ştefan Luchian (1868 – 1916) în ultima parte a vieţii. Pictura, ulei pe pânză, a fost achiziţionată de Zambaccian de la colecţionarul Alexandru Bogdan-Piteşti. Aflat în vizită în casa lui Zambaccian, pictorul francez Albert Marquet a remarcat strălucirea deosebită pe care o are coloritul acestei lucrări. Modelul copilului a fost Lica, prezentă şi în lucrarea Lica cu portocală, pe care o puteţi admira în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României.” ne informează MNAR

Locuinţa lui Krikor H. Zambaccian a fost contruită special pentru a pune în valoare colecţiile de artă. Colecţia sa a fost deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942. Muzeul K.H. Zambaccian a fost înfiinţat în luna martie a anului 1947. Acum găzduieşte şi o selecţie deosebită de lucrări semnate de maeştrii şcolii franceze- Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet.

×