Academia Americană de Film îşi va desemna în noaptea de duminică spre luni câştigătorii celei de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar. Şi anul acesta, sunt de părere criticii de film din România, poveştile de dincolo de roluri vor înclina balanţa în favoarea anumitor actori şi, implicit, a unor pelicule.
Este cazul producţiei "Slumdog Millionaire", care are mari şanse să câştige trofeul la categoria "Cel mai bun film", nu pentru că s-ar bucura de cele mai multe nominalizări (10 nominalizări, faţă de 13 câte are "The Curious Case of Benjamin Button") ci şi pentru că suntem în anul Obama, un an în care diversitatea culturală este în mare vogă, urmare a faptului că SUA şi-au ales primul preşedinte de culoare din istorie, este de părere criticul de film Irina Margareta Nistor: "Slumdog Millionaire" ("Vagabondul Milionar") se bucură de un capital de simpatie deosebit din cauza victoriei înregistrate de Obama. Pe de altă parte, mai există un motiv, nu neapărat obiectiv. Actorul principal, Dev Patel, chiar dacă este indian are rădăcini în Kenya, ca şi Obama. Şi, în ciuda faptului că el nu e nominalizat la vreo categorie, ci doar filmul în care joacă, s-a format acest val de simpatie. În ceea ce mă priveşte, prefer în egală măsură "Slumdog Millionaire" şi "The Reader". La rândul ei, Cristina Bazavan pariază tot pe "Slumdog Millionaire", pe care îl consideră un film cu ritm: "Are nerv, e filmat, lucrat cu fineţe de filigran. Şi reuşeşte să spună o poveste despre India în aşa fel încât până la sfârşit uiţi că personajele sunt din neamul lui Raj Kapur. Iar la final e ironic, cu dansul indian, o modalitate delicioasă de a-ţi reamiti ce ai văzut". Criticul Dana Dumă oscilează între "Slumdog Millionaire" şi "The Curious Case of Benjamin Button", cu precizarea că primul dintre cele două ar putea să ia, totuşi, cireaşa de pe tortul Academiei. "Cred că trofeul ar trebui să meargă către «Slumdog Millionaire». E mai bun mai emoţionant, mai sincer, mai puţin hollywoodian".
MERYL STREEP VS KATE WINSLET
Bătălia pentru titlul de "Cea mai bună actriţă în rol principal" se va da între Meryl Streep şi Kate Winslet. Deja se vorbeşte despre o confruntare a generaţiilor, însă criticii români au găsit la acest capitol un numitor comun: Kate Winslet. "Favorite sunt Winslet şi Streep, dar Kate Winslet e cea mai bună investiţie a momentului. Şi cu cea mai bună promovare: coperta Time, coperta Vogue. În plus vin-de", spune Cristina Bazavan. Lăsând de-o parte faptul că Meryl Streep are acasă nu mai puţin de două statuete Oscar, anul acesta Kate Winslet a ieşit în evidenţă cu rolurile pe care le-a făcut în două pelicule apreciate în egală măsură de critici, "The Reader" şi "Revolutionary Road". Lucru confirmat de cele două trofee pe care Winslet le-a câştigat anul acesta la Globul de Aur. "Fără nici o îndoială Kate Winslet va lua Oscarul. Există o şansă ca Meryl Streep să fie învingătoarea. Dar asta doar pentru că la Oscaruri dă bine ca actriţa să fie mult modificată prin machiaj, aşa cum se întâmplă cu Streep în «Doubt» (n.r. şi cum s-a întâmplat şi cu Charlize Theron, care a câştigat Oscarul în 2004 pentru rolul din «Monster»). Prin urmare, din pricina unei oarecare superficialităţi are şanse destul de mari să câştige. Dar Kate Winslet ar merita cu prisosinţă premiul", este de părere Irina Margareta Nistor. Celor două opinii li se alătură şi cea a Danei Duma, care o vede pe scena teatrului Kodak din Los Angeles pe Kate Winslet. "Kate este foarte bună. Mi-a plăcut mai mult în «Revolutionary Road», dar şi în «The Reader» străluceşte. Streep are şanse, dar ea a luat destul de multe Oscaruri la viaţa ei şi ar trebui să i se dea, pe drept, o şansă lui Winslet."
POVESTEA LUI ROURKE
Din tabăra celor mai buni actori masculini în rol principal, Cristina Bazavan îl vede câştigător pe Mickey Rourke ("The Wrestler") "pentru că americanilor le plac legendele şi ar fi un gen de poveste care le-ar da aripi. M-aş bucura însă ca Sean Penn («Milk») să fie câştigătorul". Irina Margareta Nistor crede că Academia îl va alege pe Brad Pitt, dar îl preferă pe Frank Langella pentru rolul din "Frost/Nixon". "Langella este impecabil în rol, e foarte subtil, a lucrat imens şi, mai ales, nu este deloc plicticos, ceea ce ar fi fost foarte uşor într-un film cu subiect politic. Reuşeşte să îi ofere şi tensiunea necesară, deşi ştiam cu toţii deznodământul". De aceeaşi părere este Dana Duma, care şi-ar dori ca răsfăţatul Galei Oscar să fie, de asemenea, Frank Langella, chiar dacă este aproape sigură că alesul americanilor va fi Mickey Rourke. "Am impresia că Rourke este favorizat pentru că dincolo de rol stă şi povestea lui personală, a unei reveniri spectaculoase. Pentru că Rourke a avut în ultima vreme nişte suişuri dar, mai ales, coborâşuri incredibile. Iar Hollywood-ul este sensibil la astfel de poveşti".
Şi pentru că vorbim despre poveşti care impresionează, nu-l putem trece cu vederea pe regretatul Heath Ledger, nominalizat la "Cel mai bun actor în rol secundar", pentru rolul Joker din "The Dark Knight". A câştigat tot ce se putea câştiga la BAFTA şi Globul de Aur, şi toate semnele îl indică drept câştigător post-mortem pe Ledger. "Sunt atât de disperaţi după audienţă încât o aduc la ceremonie şi pe fetiţa lui Ledger. Probabil că în purul stil american – visul care devine realitate – va câştiga post-mortem. Mi-ar plăcea să câştige Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder"), dar nu cred că va fi posibil. Dana Duma şi Irina Margareta Nistor sunt convinse că Oscarul are deja scris numele lui Ledger pe el, dar în mod corect, lăsând de-o parte încărcătura emoţională. "Sunt sigură că şi dacă ar fi trăit, tot el ar fi luat premiul. Tot timpul am făcut o paralelă între situaţia lui Ledger şi a regizorului Cristi Nemescu. În sensul că şi dacă lui Nemescu nu i s-ar fi întâmplat nefericirea, filmul lui ar fi avut un succes la fel de mare. Ledger a făcut un rol bun", mărturiseşte Irina Nistor. "Câştigător la rol secundar masculin va fi Ledger, un alt caz în care povestea din spatele rolului contează şi frânge inima. Dar şi dincolo de tragedie, Ledger era un actor foarte bun, de şcoală britanică", consideră Dana Duma.
PENELOPE, ISTERICĂ
Cât despre cea mai bună actriţă în rol secundar, Irina Margareta Nistor este tranşantă: "Penelope Cruz are şanse mari, dar este isterică şi eu nu încurajez isteriile", spune criticul de film referindu-se la personajul interpretat de spanioloaică în filmul "Vicky Cristina Barcelona", o femeie superbă care încearcă în repetate rânduri să se sinucidă. "Dintre actriţele nominalizate anul acesta nici una nu merită Oscarul pentru rol secundar. Ar fi interesant să nu se acorde trofeul. Dar le-a ei nu se întâmplă aşa ceva", completează Irina Nistor. Cristina Bazavan o vede învingătoare pe Cruz, pentru că a avut cea mai bună interpretare dintre toate nominalizatele, dar mai ales pentru că e şi o investiţie din care se vor scoate apoi bani, iar Dana Duma crede că Penelope va fi ajutată să câştige pentru că anul acesta sunt preferate figurile exotice. Prin urmare, pentru a afla la cine va ajuge Oscarul fiţi pe fază luni, de la 3:00 de dimineaţă, când veţi putea urmări în direct la HBO, în versiune nedublată, Gala de decernare a premiilor Oscar, ceremonie care va fi comentată în direct, între 3:00 şi 7:00, la Radio România Cultural.
Citește pe Antena3.ro