x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Paradise Lost

Paradise Lost

de Raluca Grintescu    |    07 Oct 2005   •   00:00
Paradise Lost

Iubitorii de metal gothic/doom vor avea ocazia sa-si revada idolii dupa mai bine de 10 ani. Trupa Paradise Lost a ales scena Arenelor Romane pentru un concert live de exceptie. Cu siguranta, in fata miilor de fani.

Datorita lor exista ceea ce astazi numim cu mandrie "gothic metal". Paradise Lost a inventat un stil pe care l-a rafinat in permanenta, incepand cu 1988, anul infiintarii trupei. Adepti ai experimentelor muzicale, baietii Paradise Lost au stiut intotdeauna sa se reinventeze constant, ceea ce se vede si din cel mai recent album al lor, care le poarta numele.

Daca debutul din 1990 se numea "Lost Paradise", iata ca pe "Paradise Lost", cel mai recent disc al lor, cei cinci se intorc la atmosfera care i-a consacrat, nelipsind totusi elementele de noutate. Si pentru ca tot au plecat in turneul de promovare a celei mai noi creatii, rockerii s-au gandit ca ar fi o buna idee sa cante si in Romania. Asa ca vineri seara, intreaga echipa va ajunge in Bucuresti, direct de la Manchester, cursa avand escala la Roma.

Baietii nu sunt obositi, pentru ca ultima lor aparitie scenica s-a "consumat" acum o saptamana, la Sankt Petersburg. Mai mult, Nick Holmes, Gregor Mackintosh, Aaron Aedy si Steve Edmondson vor avea ocazia sa urmareasca si meciul Finlanda - Romania, difuzat inainte de concert. Daca nu stiati, trupetii sunt mari microbisti. Din pacate, vor rata meciul Cehia - Olanda, pentru ca vor fi in plin concert. Initial, organizatorii s-au gandit sa monteze un ecran imens in spatele scenei, pentru ca toti cei aflati la concert sa poata viziona atat meciurile, cat si recitalul englezilor. Ideea a fost insa abandonata.

LUMINI SI WATI. Inarmati cu pasiune, nerv si multi wati, cei cinci trupeti vor zgudui Arenele Romane timp de o ora si jumatate, terenul fiind pregatit de alte doua formatii la fel de navalnice, de data aceasta autohtone.

Luna Amara si Interitus Dei vor avea misiunea de a degaja atmosfera, si asa incarcata de tensiunea emotionala a miilor de iubitori ai genului gothic metal, nerabdatori sa-si revada, in carne si oase, idolii. Show-ul va fi sustinut de peste 180.000 de wati si o instalatie de lumini special programata pentru un eveniment de asa anvergura.

Fiind vorba despre o atmosfera gotica si despre sonoritati variind de la solo-uri de chitari la sample-uri electronice, un sunet "curat" n-ar putea fi asigurat decat de o instalatie pe masura, mult mai puternica decat capacitatea efectiva a amplasamentului, pentru a fi siguri ca urechile ne vor fi ferite de distorsiuni si de un sunet "prost". Sa speram ca, in acest context, nu ne vom trezi cu "surprize" tehnice, intrucat maximum de volum suportat de Arenele Romane este in jur de 120-130 de wati.

PENTRU NECUNOSCATORI
Paradise Lost este o trupa de heavy metal, infiintata in 1988 in Halifax, Anglia. Alaturi de Anathema si My Dying Bride, tot formatii englezesti, Paradise Lost este cea care a pus bazele doom/metal-ului. Ironia a facut ca trupa sa fie cunoscuta mai degraba in Europa (Grecia si Germania), decat in tara ei de bastina. Numele formatiei este inspirat din poemul lui John Milton. Intr-o zi, Nick Holmes a gasit cartea in biblioteca si, dupa o rasfoiala de moment, a gasit ca numele se potriveste de minune trupei. Desi tributara stilului goth metal, in decursul carierei, trupa a reusit sa bage-n ceata atat criticii, cat si fanii datorita gustului perpetuu de reinventie si de experimentare, dorintei de a lucra si cu producatori din alte genuri muzicale, dar si refuzului de a cadea in banalitate. De exemplu, la inceputurile trupei, vocalistul Nick Holmes interpreta intr-un stil "death grunt", ca mai tarziu, o data cu albumul "Draconian Times" (1995), sa-si slefuiasca vocea spre un ton mai "curat", asemanator lui James Hetfield (Metallica). Pe discul "One Second" (1997), distribuit de o casa de discuri hip-hop, trupetii experimenteaza synth pop-ul si electronica, stiluri folosite, de altfel, de Depeche Mode. Nick si Mackintosh sunt responsabili de succesul trupei, intrucat majoritatea pieselor le poarta semnatura. Ultimul album a fost inregistrat anul trecut in studiourile Chapel din Lincolnshire, productia a intrat in grija lui Rhys Fulber, iar de instrumentele cu corzi s-a ocupat Chris Elliot. Cu 11 albume "la ciorap", Paradise Lost nu da semne de oboseala. Si bine face!

×
Subiecte în articol: culture club lost paradise paradise lost