x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pictură românească la Palatul Şuţu

Pictură românească la Palatul Şuţu

de Loreta Popa    |    27 Noi 2008   •   00:00

“Soleil de l’est” a adus în sfârşit acasă 43 de artişti români, la 24 noiembrie, la Palatul Şuţu, cu prilejul unei expoziţii-eveniment, aflată pentru prima dată în România.

Asociaţia “Soleil de l'Est”, înfiinţată în 1994, condusă de Michel Gavaza, şi-a propus să prezinte în Franţa aspecte şi realităţi culturale din ţările Europei de Est ­ în mod deosebit, din România ­ prin intermediul expoziţiilor de pictură şi de arte tradiţionale, a lansărilor de carte, dezbaterilor pe tema creaţiei plastice. Drept urmare la 24 noiembrie la Palatul Şuţu a avut loc vernisajul unei expoziţii-eveniment a 25 de artişti printre care Petre Achitenie, Traian Brădean, Angela Popa Brădean, Dalia Bialcovscki, Constantin Blendea, Nicolae Blei, Elena Uţă Chelaru, Adiran Chira, Augustin Costinescu, Horia Cucerzan, Ion Grigore, Val Gheorghiu, Dan Hatmanu, Ruxandra Ilfoveanu, Corneliu Ionescu, Neculai Iorga, Lucian Liciu, Vasile Murivale, Vasile Pop Negreştenu, Ştefan Pelmuş, Marilena Preda Sinc, Ioan Şulea, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Teodor Vescu, în acelaşi timp cu lansarea albumului «Présences de la peinture contemporaine roumaine en France, avec Soleil de l’Est,entre 1990 - 2008 » («Prezenţe ale picturii contemporane româneşti în Franţa cu Soleil de L’Est, între 1990-2008 »), care a reunit lucrările a 43 de pictori români, colaboratori ai asociaţiei încă din anul 1990. Albumul a fost editat în trei limbi, franceză, română şi engleză, şi prezintă pe scurt biografia fiecărui artist în parte, cu operele care i-au fost expuse în Franţa, fotografii, articole şi afişe. În acelaşi timp, este o recenzie a celor 60 de expoziţii de pictură românească realizate în Franţa, lucrări şi cataloage editate timp de 20 de ani de “Soleil de L’est”, asociaţie condusă de dl Michel Gavaza.

Asociaţia “Soleil de l'Est” a organizat în Franţa peste 50 de manifestări de artă contemporană, a editat albume de pictură, cataloage anuale. Graţie manifestărilor de înaltă ţinută, care au stimulat schimburile culturale între Est şi Vest, asociaţia “Soleil de l'Est” a obţinut numeroase şi constante aprecieri din partea Ministerului Culturii din Franţa, Consiliului Regional Orleans, a Primăriei Tours, Poitiers şi a mai multor municipalităţi franceze. Expoziţia-eveniment poate fi vizitată până duminică 30 noiembrie 2008.

×
Subiecte în articol: arte