x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Plasticianul clujean Ernö Bartha participă la Olimpiada Culturală de la Londra

Plasticianul clujean Ernö Bartha participă la Olimpiada Culturală de la Londra

de Luminita Ciobanu    |    24 Iul 2012   •   14:28
Plasticianul clujean Ernö Bartha participă la Olimpiada Culturală de la Londra

Trei sculpturi monumentale in fan ale artistului plastic Ernö Bartha vor fi expuse in Victoria Park si London Pleasure Gardens de pe 27 iulie pana la 12 august, in cadrul programului romanesc pentru Olimpiada Culturala organizat de Institutul Cultural Roman din Londra. Trebuie spus de asemenea faptul ca Ernö Bartha este unul dintre artistii care au trecut de toate etapele preselectiei organizate de ICR in ultimul an si jumatate, la care au luat parte 110 artisti romani.

Cele trei lucrari care vor fi prezentate la Londra, de dimensiuni apreciabile, fac parte din proiectul "Nature in the City' - "Natura in oras': Pasarea (4,5m inaltime, 2m lungime, 0,90m grosime), Zgarie nori (7,5m inaltime, 2,5m lungime, 1m grosime) si Spirala timpului (11m inaltime, 4,5 lungime, 2,7m grosime). Sculpturile sunt construite in formula dublu tubulara, cu fanul strans in plase de otel, care permite atat condensarea materialului de creatie cat si rezistenta acestuia la intemperii. Aspectul vizual al lucrarilor este spectaculos, in special prin amplasarea lor in spatii generoase, care permit perspectiva.

Ernö Bartha s-a nascut la Cluj, in 1958. A absolvit sectia de sculptura a Universitatii de Arta si Design 'Ion Andreescu'. A avut prima expozitie personala in 1998, expunand de atunci in fiecare an in Romania, Ungaria, Italia sau Franta. Creatia sa include atat sculpturi spectaculoase in fan, de mari dimensiuni, cat si sculptura mica in bronz ori proiecte artistice complexe.

Olimpiada Culturala este un eveniment conex Jocurilor Olimpice, conceput de catre Baronul Pierre de Coubertin odata cu reluarea acestei competitii la inceputul secolului trecut. Scopul sau este acela de a reuni artisti din domenii diverse. Prima editie a Olimpiadei Culturale a avut loc in 1912, la Stockholm. La editia din acest an, Romania va prezenta 18 proiecte culturale din cinematografie, arta plastica, literatura, teatru etc. Intre artistii participanti se numara regizorul Radu Muntean, actorii Anamaria Marinca si Ion Caramitru, plasticienii Dan si Lia Perjovschi, precum si tineri plasticieni castigatori ai concursului de proiecte ICR, ca si Ernö Bartha.

×