x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Poliţistul adjectiv” a fost instalator

“Poliţistul adjectiv” a fost instalator

de Gabriela Mladin    |    26 Mai 2009   •   00:00

Înainte de a deveni actor, Ionuţ Stoica, poliţistul din filmul lui Corneliu Porumboiu, premiat sâmbătă la Cannes, a fost instalator la Reşiţa.



Actorul este mândru pentru ascensiunea sa şi povesteşte, de fiecare dată, că prin forţe proprii a ajuns acolo unde îşi dorea de când era copil. "În film joc rolul unui poliţist. (...) Mai am doar câteva luni până la pensie şi nu prea mai sunt preocupat de cazurile cercetate. Unul dintre aceste cazuri este cel al unui tânăr care este prins consumând un drog uşor. În România este considerată o infracţiune foarte gravă, în timp ce în ţările din vestul Europei, această faptă nu mai este pedepsită aşa de grav. Este un film despre două moduri diferite de a percepe realitatea şi de a sancţiona faptele considerate în afara legii", ne povesteşte Ionuţ Stoica.

Pentru actorul gorjean, rolul din filmul "Poliţist, adjectiv" reprezintă cea mai mare performanţă din cariera sa. "Astă vară, prin iunie, m-am trezit cu un telefon de la o firmă de casting. Am crezut că e o farsă. Mi s-a propus să vin la Bucureşti pentru a da o probă într-un film regizat de Corneliu Porumboiu. (...) Mi s-a pus un text în faţă, iar Dragoş Bucur îmi dădea replica. Am fost şocat. Am dat probă şi am plecat. Au spus că mă anunţă. Trecuse o perioadă lungă de timp şi îmi luasem gândul. Am fost sunat din nou şi iar am dat probă. A rămas că mă anunţă în luna septembrie. Şi, într-o zi, când mă întorceam de la pescuit, mă trezesc cu un telefon, că domnul Porumboiu vrea să mă vadă. Mi-a spus că peste o săptămână o să vină şi Vlad Ivanov şi vrea să mă vadă în scena principală din film împreună cu Dragoş Bucur. La final mi-a strâns mâna şi mi-a spus: Bine ai venit în echipa noastră", mai povesteşte actorul.

HOBBY
Ionuţ Stoica a învăţat actoria mai mult practicând-o. Primele aplauze le-a primit la şcoală. Când profesorii lipseau de la cursuri, Ionuţ întreţinea atmosfera cu glume învăţate după un disc cu Vasile Tomazian. După ce a absolvit şcoala profesională, Stoica a lucrat ca instalator. Activitatea artistică a continuat în acelaşi timp, dar ca hobby, la cluburile artistice din cadrul unităţilor, precum şi cu un grup de umor, cu care a avut mare succes. Adevărata carieră teatrală a lui Ionuţ Stoica a început în anul 1993, atunci când a luat fiinţă Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu. Ionuţ Stoica a fost primul actor angajat al teatrului din Târgu-Jiu.

×
Subiecte în articol: arte