x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premieră/TNB prezintă “Ecaterina cea Mare” - Regal actoricesc

Premieră/TNB prezintă “Ecaterina cea Mare” - Regal actoricesc

de Roxana Ioana Ancuta    |    18 Apr 2008   •   00:00
Premieră/TNB prezintă “Ecaterina cea  Mare” - Regal actoricesc

Ştefan Iordache şi Maia Morgenstern fac artă la Teatrul Naţional în “Ecaterina cea Mare” (regia Cornel Todea). Miercuri seară a avut loc repetiţia generală a piesei, iar duminică, ora 19:00, publicul este aşteptat la Sala Amfiteatru pentru premieră.

Ştefan Iordache şi Maia Morgenstern fac artă la Teatrul Naţional în “Ecaterina cea Mare” (regia Cornel Todea). Miercuri seară a avut loc repetiţia generală a piesei, iar duminică, ora 19:00, publicul este aşteptat la Sala Amfiteatru pentru premieră.

 

 

 

Teatrul, actul artistic, în cuvinte scrise nu reuşeşte să cuprindă senzaţiile pe care publicul le are atunci cînd trăieşte pe viu arta spectacolului. Iar cînd scena găzduieşte actori precum Maia Morgenstren sau Ştefan Iordache (în rolurile principale), valoarea sentimentelor atinge cote greu de explicat. Nevoia de teatru e inepuizabilă, la fel ca şi nevoia de actori valoroşi.

Regizorul Cornel Todea vine duminică seară, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti, cu o premieră, o piesă de teatru pentru care nimeni nu va simţi nevoia de pauză, ci doar faptul că timpul trece mult prea repede.

 

 

 

Spectacolul “Ecaterina cea Mare” este realizat după piesa lui George Bernard Shaw, scenografia îi aparţine Ştefaniei Cenean, coregrafia este făcută de Păstorel Ionescu şi Bogdan Uritescu, iar Nicu Alifantis a compus muzica piesei, actorul Ştefan Iordache fiind acela care dă glas unor refrene inspirate din folclorul rus.  În ceea ce-l priveşte pe îndrăgitul Nicu Alifantis, acesta nu se află la prima colaborare cu regizorul Cornel Todea, ei lucrînd împreună şi în 1978 la “Băiatul cu floarea” şi în 2005 la “Harap Alb”. “Nu va ascund că de fiecare dată cînd am prilejul să lucrez cu el este o încantare pentru că este un mare iubitor de muzică, îi place jazz-ul, cîntă la pian, are extrem de mult umor şi o vastă cultură, de fiecare dată fiind o mare bucurie conversaţia cu el. În plus, ne leagă o veche şi frumoasă prietenie”, spune Alifantis. “Referitor la spectacolul Ecaterina, am lucrat cu mare plăcere cu Ştefan Iordache, ca de fiecare dată, îl iubesc din toată inima. Am avut parte şi de un colaborator deosebit în persoana lui Radu Captari, care vine din Republica Moldova, şi care a adus cu el tot parfumul muzicii ruseşti în partitura de chitară, iar  despre prima mea colaborare cu Maia pot spune că a fost ca o uriaşă încărcătură de energie artistică pentru care îi mulţumesc din toată inima”, a mai adăugat artistul.

 

 

 

Din distribuţie mai fac parte patru dintre cei şapte actori noi ai TNB, Alexandru Nedelcu, Ana Macovei, Mihai Calotă, Florin Lăzărescu, dar şi Silviu Biriş.

 

 

În viziunea regizorală, “Ecaterina cea Mare” este “o comedie cu ritm, cu surprize, cu tensiune, totul într-o cheie a bunului gust”. “Am avut şansa să găsesc în Ştefan Iordache un interpret de excepţie pentru unul dintre cele mai pitoreşti personaje din toată dramaturgia lui Bernard Shaw, prinţul Potemkin”, declara regizorul, încîntat în aceeaşi măsură şi de colaborarea cu Maia Morgenstern în rolul temutei, dar şi senzualei împărătese Ecaterina cea Mare a Rusiei.



Sinopsis

 

Scrisă în 1913, după “Pygmalion”, “Ecaterina cea Mare” are ca subiect intrigile de la curte şi iubirile frivole. Acţiunea se petrece în Rusia anului 1776. Piesa pune în contrast direct o lume dezinhibată şi destul de brutală, de un pitoresc dus pînă la exotism, Rusia, cu rafinamentul şi cu rigoarea englezilor. Tînăr promiţător, format la Cambridge, viteaz în luptă şi de neclintit din convingerile izvorîte dintr-o solidă educaţie, Edstaston se dovedeşte prea puţin dispus să-i facă reginei pe plac. Cum nici Ecaterina nu este femeia care să se dea bătută cu una cu două, publicul va asista la o dispută încinsă, condimentată cu umor şi scene de rafinată senzualitate.

×
Subiecte în articol: arte ecaterina