x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiul European SACD pentru Matei Vişniec

Premiul European SACD pentru Matei Vişniec

de Maria Sârbu    |    10 Iun 2009   •   00:00

Matei Vişniec, dramaturgul român stabilit în Franţa, se regăseşte în palmaresul Premiilor pe 2009 acordate de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) din Franţa, el fiind distins cu Premiul European.



În fiecare an, Consiliul de administraţie al SACD recompensează autori consacraţi şi noi talente care se afirmă în toate disciplinele vizate de această societate: teatru, cinematografie, dans, muzică, animaţie, televiziune, radio sau arte stradale. S-au acordat premii la 24 de categorii.

Marele Premiu răsplăteşte un autor pentru cariera sa, revenind de această dată lui Agnès Varda, regizoare, actriţă, autoare de scenarii, care a împlinit de curând 81 de ani. Printre ultimele sale creaţii se numără şi filmul regizat în 2008, "Plajele lui Agnes".

Premiul European este, de asemenea, foarte important, fiind acordat unui "autor european" şi subliniază astfel dimensiunea internaţională a SACD. Matei Vişniec va primi distincţia la 15 iunie.

Născut la Rădăuţi cu 53 de ani în urmă, Matei Vişniec este poet, dramaturg şi, mai nou, romancier. Piesele sale se joacă în diferite limbi şi ţări, el fiind cu certitudine cel mai jucat dramaturg român din toate timpurile în lume. În anii '80 părăseşte România şi cere azil politic în Franţa. Trăieşte la Paris şi lucrează la Radio France Internationale.

×
Subiecte în articol: arte