x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pro FM vs Pro TV

Pro FM vs Pro TV

07 Sep 2004   •   00:00

Oameni buni cu suflet bun, va rog frumos, daca aveti posibilitatea, sa ma-ntelegeti si pe mine cu un gand bun, sfanta zi de azi, Doamne-ajuta, ca oameni suntem si un suflet avem!

LUIZA LUPU - C(RAMPE)

Uite, de pilda, io ii inteleg foarte bine pe baietii aia de la Pro FM, Dobro si cu Wilmark, despre care am scris intotdeauna cu o placere nedisimulata. Dar oricat de bun mi-ar fi sufletul si oricat de mare deschiderea spre toleranta, n-am sa pot sa-l inteleg pe preferatul emisiunilor mele de dimineata (aici degetele iar imi ezita deasupra tastaturii, nu de alta, dar o regretabila eroare de hard (memorie) ma face sa-ntarzii cu scrisul numelui lui). Poate-l stiti voi, oameni buni, poate m-ajutati si pe mine sa-mi amintesc memorabilul lui nume. E domnul ala caruia nimic nu-i place la baietii astia despre care eu scriu intotdeauna cu o placere nedisimulata.

E clar: (cred ca ascultatorii de Pro FM s-au prins cei dintai). Intre cei doi realizatori ai matinalului de dimineata si domnul cu pricina (un desavarsit cititor de prompter, cu veleitati de tatic cu inertii... conservatoriste - ca sa nu fiu prea rea in sfanta zi de azi) exista o reala tensiune.

Se simte, va jur! Dobrovolschi, de pilda, nu se poate abtine si i le mai trage din cand in cand, dar ceva se-ntampla mereu, ca fraza lui ricoseaza mai rau ca o nuca-ntr-un perete. Azi de dimineata, de pilda, Dobro nici mai mult, nici mai putin, ca el ne indeamna sa ne jucam de-a "neologismele". Vorba vine! L-am perceput mai degraba ca pe un nevinovat exercitiu usor intelectual (a se citi antelectual) de luat cuvintele dintr-o limba (care vreti mariile voastre) si de dat o forma romaneasca.

Stiu, daca n-aveti destul spirit ludic, ma veti taxa imediat si-mi veti spune c-asa ceva nu e posibil! Ca nu poti inventa neologisme asa, hodoronc-tronc! Ca, de fapt, astea-s cel mult barbarisme!

In orice caz, gasesc de cuviinta sa va semnalez ceva ca sa ne radem putin (sic!) cu un antrenor de fete fotbaliste. Pisicher, reporterul il intreaba daca, dintr-o fatalitate oarecare, nu i s-a-ntamplat sa-i placa asa, ca femeie, de una dintre fetele pe care le antreneaza. "Ca femeie, ma insor luna viitoare, deci n-are cum", face omul.

Am semnalat acestea spre uzul mariilor voastre, ca sa va radeti si mariile voastre, acum, in sfanta zi de azi.
×
Subiecte în articol: arte