x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rezervaţia pietrei care mărturiseşte

Rezervaţia pietrei care mărturiseşte

de Carmen Anghel    |    05 Oct 2010   •   00:00
Rezervaţia pietrei care mărturiseşte

Cruci de piatră. Vorbesc despre moarte sau sunt paznici ai drumurilor. Le găsim în cimitire sau la răscruci. Obiecte reci. Au devenit exponate. Muzeul Ţăranului Român ne face o invitaţie la câteva clipe de profunzime. Expoziţia "Cruci de piatră" de la Muzeul Ţăranului Român  este o lecţie despre un meşteşug pe cale de dispariţie.

"Ceea ce deosebeşte o cruce de piatră de una din lemn este rezistenţa în bătaia timpului. Cea de lemn putrezeşte în cele din urmă, vreme în care cea de piatră este şlefuită, adăugându-i-se ceea ce pietrarului nu-i stă în putere pentru a o înzestra: o frumuseţe împlinită", spune Cosmin Manolache, muzeograful care a călătorit, a căutat şi a descoperit crucile de piatră.

Fiecare are povestea ei, tristeţea ei. "Cu desenul sculptat, zgâriat sau doar pictat, apoi văruite pe de-a-ntregul ori năpădite de muşchi, lăstăriş sau uitare, ele încă mărturisesc acolo unde au fost ridicate, multe de mai bine de o sută de ani. Le veţi întâlni mai cu seamă pe drumul vinului, care merge mână în mână cu cel al crucilor meşterite de pietrari pe înălţimile dealurilor Istriţa, Tohani sau Ciortea, la învecinarea unor vechi cariere de piatră cu podgoriile, la răspântii, între vii sau în cimitire rarisime", încheie muzeograful.

Expoziţia, organizată în Sala Foaier, poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, până la 24 octombrie.

×
Subiecte în articol: arte