x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale «România, oameni şi locuri», expoziţie de fotografie la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles

«România, oameni şi locuri», expoziţie de fotografie la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles

05 Feb 2014   •   18:13
«România, oameni şi locuri», expoziţie de fotografie la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles

Expoziţia de fotografie « România, oameni şi locuri » a artiştilor români Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu este deschisă în clădirea Berlaymont, la sediul central al Comisiei Europene din Bruxelles, până la data de 13 februarie 2014.

Organizată sub patronajul comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, în parteneriat cu Asociaţia EquiLife, expoziţia reuneşte 40 de imagini care surprind autenticitatea spaţiului rural, realităţile cotidiene ale satului românesc, scene de viaţă şi meşteşuguri, portrete şi peisaje din România.

"Această expoziţie este o invitaţie către redescoperirea României rurale, aşa cum încă se mai pastrează în unele locuri, dar şi o invitaţie spre a descoperi o parte din rădăcinile Europei - bagajul genetic al continentului, încă păstrat în ritualurile pământului, în agricultură, în viaţa la sat. Este o expoziţie care face parte din seria de evenimente pe care am încercat să le promovez de când sunt la Bruxelles, care va permite cel puţin celor care lucrează sau interacţionează cu Comisia Europeană să vadă România şi altfel decât la televizor sau în presă. Este totodată  o calatorie spre noi înşine, o reflecţie asupra identităţii noastre, ca români şi ca europeni", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la vernisarea expoziţiei.
  
Desemnat în 2010 "Fotograful anului" de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), Sorin Onişor are la activ peste douăzeci de expoziţii personale de fotografie şi mai mult de 40 de expoziţii colective. Primind numeroase distincţii la concursuri de fotografie, Sorin Onişor este supranumit şi "fotograful satului românesc". "Pentru mine, acasă este oriunde în România" declară Sorin Onişor. "Această expoziţie este despre casa mea şi a multor oameni care privesc imaginile mele, dar, mai cu seamă, despre casa a numeroşi români din diaspora care mă urmăresc”.
  
Bogdan Comănescu a expus atât în ţară, cât şi în străinătate, având un portofoliu impresionant de lucrări valoroase. Originar din Caransebeş, Bogdan Comănescu a început studiul artei fotografice pe când era stabilit în Germania, dar s-a intors în România pentru a-şi urma chemarea către artă. “Lucrările pe care le-am inclus aici surprind fragmente din viaţa mea şi a altor oameni pe care i-am simţit parte din mine. Experienţele pe care le-am împartăşit împreună cu ei sunt de nepreţuit iar aceste trăiri le-am putut transmite doar prin fotografie”  a declarat Bogdan Comănescu la vernisarea expoziţiei de la Berlaymont.  Împreună, Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu organizează workshopuri, expoziţii şi proiecte speciale de fotografie rurală, sub brandul Marea Hoinareală.

×