x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ruşii, la Bucureşti, românii, la Moscova

Ruşii, la Bucureşti, românii, la Moscova

de Maria Sârbu    |    22 Oct 2010   •   00:00
Ruşii, la Bucureşti, românii, la Moscova

Un eveniment "complex", format din două componente, pe magistrala culturală, începe azi la Bucureşti şi se va încheia la 1 decembrie la Moscova. Este vorba despre Festivalul Filmului Rus, intitulat "Vin ruşii" şi desfăşurat la Bucureşti între 22 şi 28 octombrie, şi Festivalul Filmului Românesc la Moscova, programat în perioada 18 noiembrie-1 decembrie.

Despre aceste acţiuni cinematografice au vorbit ieri, la conferinţa de presă, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român - instituţia care organizează evenimentul, în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme, Uniunea Cineaştilor şi Studioul Mosfilm. Programul primei ediţii a Festivalului Filmului Rus cuprinde, pe lângă producţii rea-lizate după 1990, şi pelicule din anii '60-'70, considerate capodopere ale cinematografului mondial, ceea ce l-a făcut pe Patapievici să mărturisească faptul că o parte dintre aceste lungmetraje mai vech îi împrospătează "vibraţiile sufleteşti".

Pentru că festivalul are un preambul - expoziţia de desene semnate de Serghei Eisenstein, cineast rus "care a revoluţionat cinematograful la începutul secolului al XX-lea prin teorii de montaj" (vernisată ieri la Sala Union a Cinematecii), au venit la Bucureşti şi cei doi directori ai Muzeului Filmului Rus, Naum Kleiman şi Maxim Pavlov, care au oferit piesele. La conferinţa de presă, cei doi au spus că au avut intenţia de a organiza un festival de film românesc la Moscova o dată cu succesul peliculei "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu. Apoi făcuseră rost de câteva filme româneşti, dar prin intermediul Suediei. Această informaţie l-a uimit pe H.R. Patapievici, care afirma că acest lucru este o dovadă în plus ca să se deschidă un ICR la Moscova.

A venit la Bucureşti şi regizorul Nikolai Dreiden (foto), autorul filmului "Lăcaşul Îngerului", cu care se deschide astăzi, la ora 19:00, la Cinema Studio, festivalul. Cele 21 de lungmetraje ruseşti (există şi un grupaj de filme de animaţie sovietice) vor putea fi văzute la Cinema Sudio şi la Cinematecă - Eforie. Sunt filme regizate de Tarkovski, Koncealovski, Mihalkov, Bondarciuk, Şukşin, Lunghin, Zviaghinţev, Vîrîpaev ş.a.

La Festivalul Filmului Românesc de la Moscova vor fi prezentate 17 pelicule, mai noi şi mai vechi, semnate de Pintilie, Piţa, Daneliuc, Gabrea, Caranfil, dar şi de Cristi Puiu, Cristian Nemescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Radu Mihăileanu şi Marian Crişan.

×
Subiecte în articol: arte