x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale S-au întors ceasurile la Sighişoara

S-au întors ceasurile la Sighişoara

de Raluca Cret    |    21 Iul 2012   •   14:32
S-au întors ceasurile la Sighişoara

Festivalul din acest an a inceput cu o dezamagire: initial ar fi trebuit sa dureze zece zile, insa, din cauza referendumului, durata acestuia a fost redusa la doar trei zile, in perioada 20-22 iulie. Planul s-a schimbat in ultimul moment, fapt care se reflecta din plin asupra organizarii. Chiar daca in acest an accesul in cetate a fost liber, fara bilet, numarul participantilor a fost mai mic decat in alti ani. Nici artistii implicati nu au fost atat de numerosi, iar entuziasmul spectatorilor a scazut simtitor. Cu toate acestea, Sighisoara Medievala din acest an a continuat sa atraga turisti din toate tarile, care si-au rezervat cu saptamani in urma locurile la hotel.

Festivalul a inceput ieri la ora 16, cu parada 'suflarii cetatii', cu toti cavalerii, domnitele, vrajitoarele si mascaricii veniti din alte timpuri. Cele mai apreciate momente, turnirurile cavaleresti, s-au desfasurat in Piata Muzeului, unde cinci ordine cavaleresti s-au luptat pentru aplauzele spectatorilor. Intre doua lupte, spectatorilor li s-au oferit piese de teatru si concerte de muzica medievala, dar si expozitii de pictura, grafica, fotografie si sculptura. Muzica medievala este asigurata in acest an de Nomen est Omen, Truverii, No’ Mads, Lupus Dacus si Lupus Rex.

In acest an festivalul medieval a gazduit si Festivalul Interetnic 'Proetnica', motiv pentru care pe scena centrala au evoluat ansambluri folclorice din toata tara.
Astazi la ora 17, Sighisoara va primi 'Premiul Europei', fiind primul oras din Romania distins cu acest trofeu. "Premiul Europei" este cea mai inalta distinctie decernata municipalitatilor pentru actiunea lor europeana, si va fi inmanat in prezenta unei delegatii a Parlamentului European.

Editia din acest an a Festivalului Sighisoara Medievala se desfasoara sub Inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare a Romaniei Margareta.

×