x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scriitori - Taxa pe timbru literar

Scriitori - Taxa pe timbru literar

de Miruna Mihalcea    |    13 Iul 2005   •   00:00
Scriitori  -  Taxa pe timbru literar

Varujan Vosganian, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor Romani, considera ca veniturile institutiei s-ar tripla daca editurile ar plati taxa de timbru literar.

Varujan Vosganian, senator PNL si Presedintele Comisiei de Buget Finante Banci, a fost numit recent si in functia de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor Romani. Politicianul este hotarat sa profite la maximum de celelalte demnitati publice, in folosul USR.

Noua conducere a USR s-a confruntat inca de la investire cu realitatea unei organizari admi-nistrative extrem de precare a institutiei de cultura al carui management l-a preluat. In consecinta, Varujan Vosganian afirma ca "sunt cateva aspecte in care trebuie operate schimbari de urgenta".

ADMINISTRATIE. Unul dintre principalele inconveniente in activitatea USR il reprezinta lipsa unor birouri dotate corespunzator. "Nu se poate face nimic in conditiile in care USR dispune de un singur computer". Un alt handicap al institutiei este lipsa unui site de promovare a activitatii si a scriitorilor. Din fericire, vicepresedintele USR considera ca aceste lipsuri vor fi compensate in cel mai scurt timp. Un al doilea aspect care necesita atentie imediata este trecerea in revista a tuturor actelor semnate de Uniunea Scriitorilor, a situatiei caselor de creatie detinute in prezent precum si a celor care au incetat sa apartina USR. Al treilea punct de pe lista de prioritati vizeaza schema de personal, in sensul gasirii resurselor financiare pentru o remuneratie mai mare a salariatilor, care sa se apropie, pe cat posibil, de valoarea reala a prestatiei acestora.

PROGRAM. Avand in vedere ca USR sufera, in prezent, de grave handicapuri atat financiare, cat si de imagine, vicepresedintele numit propune un program ale carui obiective ar trebui atinse intr-o perioada de gratie de aproximativ doua luni de zile. "In primul rand", sustine Varujan Vosganian, "se impune reglementarea situatiei timbrului literar, apoi incheierea unui protocol cu Ministerul Culturii pentru modalitatea de acordare a achizitiilor de carte si, in al 3-lea rand, lansarea programului privind lecturi cu plata, pentru scriitorii membri ai Uniunii". In urma conferintelor si a dezbaterilor publice, acestia vor fi remunerati cu echivalentul a 200 de euro.

TIMBRUL LITERAR. "Nu vreau sa glumesc deloc cu timbrul literar", afirma Varujan Vosganian. Aceasta in conditiile in care, dupa calculele domniei sale, USR a pierdut din cauza necolectarii taxei timbrului literar, din anul 1994 pana in prezent, circa 10 milioane de euro. Potrivit legii timbrului literar, Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa perceapa o penalitate de 0,1% pe zi pentru sumele care nu se vireaza, penalitate care devine venit la bugetul de stat (articol 6, alineat 2). Acest act normativ, precizeaza vicepresedintele Uniunii, a fost modificat in 2002, penalitatea majorandu-se la 0,2% pe zi (articol 6, alineat 3). In acest context, unii oficiali sustin ca ar fi existat presiuni din partea editurilor si a distribuitorilor pentru neplata sumelor datorate.

REZOLVARE. "De la 1 ianuarie, va garantez ca toate drepturile ce revin USR vor trebui platite". Intentia vicepresedintelui USR este aceea de a responsabiliza Ministerul Finantelor, in sensul supravegherii, din punct de vedere financiar, a institutiilor care trebuie sa plateasca taxa de timbru literar. "N-am pretentia ca MF sa administreze timbrul, dar ma astept ca, daca agentul meu merge la editura pentru colectarea fondului iar aceasta refuza sa plateasca, in aceeasi zi garda financiara sa fie acolo", precizeaza Vosganian.

DESTINATIILE TAXEI TIMBRULUI LITERAR. Taxele adunate vor fi distribuite in vederea maririi pensiilor scriitorilor care traiesc la limita supravietuirii, asigurarea pentru acestia a unor compensatii suplimentare, sustinerea revistelor culturale reginonale, permisa de lege, renovarea si intretinerea sediilor filialelor, la toate acestea adaugandu-se o suma care sa sustina festivaluri de interes. In felul acesta, USR va deveni o institutie autoadministrata financiar, independenta financiar de bugetul de stat. Vicepresedintele afirma ca a avut o discutie, in acest sens, cu ministrul culturii si cu cel al finantelor, in care a subliniat ca prezenta sa la conducerea US va fi performanta doar in conditiile in care isi poate lua angajamentul public ca nu are nevoie de bani de la buget. Iar acest deziderat poate fi atins doar daca insitutiile cu care Uniunea colaboreaza isi respecta obligatiile fata de aceasta.

DREPTURI DE AUTOR
Varujan Vosganian a propus MCC un protocol de modificare a legii culturii scrise. Acesta prevede ca din banii proveniti de la Loteria Romana sa fie sustinuti in primul rand scriitorii romani in viata, iar editurile si distribuitorii sa nu mai poata modifica titlurile propuse de USR, iar viitorul Colegiul Stiintific, alcatuit din scriitori de prestigiu, sa asigure o editie critica de valoare. O alta prioritate a USR este ca editurile sa prevada un cuantum pentru drepturi de autor.
BANI DIN BELETRISTICA
In urma solicitarii formulate de USR, Institutul National de Statistica a comunicat ca anul trecut, in Romania s-au vandut carti in valoare de 5.400 de miliarde lei si ca, pastrand acelasi ritm si adaugand rata inflatiei, in 2005 am ajunge la un volum de carte vandut de aproximativ 6.000 de miliarde lei. Dintre acestea, beletristica si traducerea de beletristica reprezinta cam 40%, ceea ce, in termeni de venituri obtinute in urma colectarii timbrului literar, ar aduce USR 40-50 de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: arte varujan vosganian literar