x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Si ei voteaza

Si ei voteaza

10 Ian 2005   •   00:00

CRAMPE - LUIZA LUPU
Unde se vede cum doua familii de romani, una din Brasov si alta din Cluj, au decis sa-si schimbe mamele pentru o saptamana, asa, de sanchi, sa vada cum e. Personajele principale - doamna Florica si doamna Aurelia. Personajele secundare: familia doamnei Florica (formata din sot + una bucata copil cinci ani marca Alexandru) si familia doamnei Aurelia (sot uracios si degraba gasitor de pricina + un pusti cvasi-imberb de paispe ani cu greutatea peste medie + un alt pusti de varsta incerta, dar cu siguranta mai mica decat a lu’ frac’su. A! Plus mamaie - mama lu’ doamna Aurelia).

Aurelia (Brasov) s-a dus la Alexandru (Cluj) sa-i fie mama pentru o saptamana. Florica (Cluj) s-a dus la uraciosii aia din Brasov in care cel mai putin uracios era baiatu’ ala mic.

Scena I, actul I - Alecu (sot Aurelia): "M-asteptam la una cu bustul mai sus". Copil paispe ani, cvasi-imberb, cu greutatea peste medie: "M-asteptam la una mai supla". Florica (fumand, vanata de frig, in curtea casei, acolo unde au gonit-o pentru ca la ei in casa nu se fumeaza, da? Deci, da? Deci, da? - "Sunt simpatici").

Scena II, actul I - sot Florica (genul care spala vasele din proprie initiativa - cooooool!): nu zice nimic, intrucat e ocupat cu spalatul vaselor. Alexandru (copil cinci ani, Florica), despre Aurelia - "Mi-e frica de ea", "Esti un elefant".

I-haaaa! Aurelia are mustata, dar asta n-ar fi nimic daca altceva n-ar face decat sa stea in bucatarie si sa roboteasca. Nu tu o vorba, nu tu un dialog. A, ba nu: cand nu e ocupata cu stapanitul lui Alexandru ("Mai, dar cum ati crescut copilul asta?"): "Stai cuminte, ca-i spun lu’ taica-tu sa te bata". I-ha! Asta da replica! Asa mai zic si eu model de comportament cu copiii de cinci ani! Asa se vorbeste cu astia mici! Bravo, doamna Aurelia (ce ma bucur ca numele dumneavoastra are rezonanta de denumire de coafor de periferie!), asa mai veniti de-acasa!

Scena I, actul II: Familie Brasov (Alecu sot, pusti paispe ani, genul "sunt un macio") - "Nu face altceva decat sa manance toata ziua"", "Fumeaza prea mult, bea nu-stiu-cate cafele pe zi", "Nu face nimic in casa". Ala mic: "E draguta". Florica - "Sunt foarte simpatici, dar mi-e foarte dor de ai mei" (aici intervin viorile, moment poetic, toata lumea sa verse cate o lacrima).

Cortina: noi de-aici am inteles ca o familie obisnuita de romani este una in care femeia e bucatareasa-stergatoare de praf-asezatoare de perne la locul lor. Aceasta familie taxeaza apucaturile familiei atipice de romani, in care se iese la cinema, se bestializeaza prin discoteci si se joaca la calculator pana la doua noaptea. Cu toate astea, toate familiile de romani voteaza.
×
Subiecte în articol: arte florică aurelia